Njegova djevojka Petko

01.03.2023.

08:11

Autor: HRT

Subota, 11. ožujka na Trećem

Subota, 11. ožujka na Trećem

Foto: Njegova djevojka Petko / film

Antologijska romantična screwball komedija glasovitog Howarda Hawksa, jednog od najznačajnijih redatelja iz razdoblja klasičnog Hollywooda kojemu je slavljenje odvažnih pustolova koji su Divlji zapad osvajali bez grižnje savjesti i filozofskih rasprava priskrbilo epitet "Hemingwaya američkog filma" i 1975. donijelo počasnog Oscara za životno djelo, druga je i prema mnogima najuspjelija adaptacija sjajnog kazališnog komada "Naslovna stranica" Charlesa MacArthura i dramatičara i dvostrukog oskarovca Bena Hechta

U filmu iz 1940. godine markantni Walter Burns izvršni je urednik čikaškog tabloida Morning Post, brbljav i slatkorječiv čovjek iza kojeg je propali brak s privlačnom i energičnom reporterkom Hildy Johnson. Kad ga Hildy jednog dana posjeti u redakciji, Walter dozna da se ona sutra u New Yorku udaje za imućnog ali pomalo dosadnog agenta osiguravajućeg društva Brucea Baldwina, te da se zbog toga odlučila povući iz posla. 

Subota, 11. ožujka na Trećem

Subota, 11. ožujka na Trećem

Foto: Njegova djevojka Petko / film

Nakon što je pokuša zadržati ponudivši joj veću plaću, Walter počne Hildy nagovarati da kao svoju posljednju reportažu obradi slučaj priprostog Earla Williamsa, čovjeka koji je ubio tamnoputog policajca i koji će biti pogubljen da bi gradonačelnik na sljedećim izborima osigurao glasove crnačkog stanovništva. Isprva odbijajući Walterovu ponudu, Hildy se predomisli nakon što stigne vijest da je Williams pobjegao iz zatvora. A dok ona predano radi na reportaži, Walter će učiniti sve da spriječi njezinu udaju za Baldwina... 

Scenarist Charles Lederer i redatelj Hawks izvorni lik reportera Hildyja pretvorili su u ženu, te tako omogućili stvaranje iznimne screwball komedije, konkretno njezine specifične inačice "komedije ponovnog vjenčanja". Pored dinamične režije i ekonomične naracije, najvažnije odlike ovog remek-djela su brze i iznimno duhovite replike među slikovitim i izvrsno profiliranim likovima.

Cary Grant je maestralan kao i obično, a njegovi su partneri Rosalind Russell, dobitnica počasne humanitarne nagrade Jean Hersholt Američke filmske akademije, te Ralph Bellamy, dobitnik počasnog Oscara za jedinstveno glumačko umijeće i doprinos glumačkoj profesiji. Uz spomenute u filmu (HIS GIRL FRIDAY) glume i Gene Lockhart, Porter Hall, Ernest Truex, Cliff Edwards, Clarence Kolb, Roscoe Karns, Frank Jenks, Regis Toomey, Abner Biberman.

Romantična komedija Njegova djevojka Petko na rasporedu je u subotu, 11. ožujka, u 20:35 na Trećem.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!