Nogomet: Donesite mi glavu Diega Maradone

09.05.2022.

10:39

Autor: HRT

Srijeda, 11. svibnja na Drugom

Srijeda, 11. svibnja na Drugom

Foto: Nogomet / dokumentarna serija

Peti nastavak dokumentarne serije Nogomet, naziva Donesite mi glavu Diega Maradone, ne propustite u srijedu 11. svibnja  u 20:05 na Drugom. 

Ovo je šekspirijanska priča ispričana u stilu špageti-vesterna i proteže se kroz 16 godina, tri kontinenta i pet Svjetskih prvenstava - priča o odbacivanju, sramoti, iskupljenju, osveti, slavi... I groznom, sporom padu u nemilost. Čudo od djeteta, genij, varalica - Diego Maradona bio je sve to.

Ovim filmom pokušavamo shvatiti Maradoninu motivaciju i višestruke osobnosti te mu se zavući u glavu. Kako je učinio ono što je učinio i zašto? Je li Maradonu uopće bilo moguće zaustaviti?

Priča ima pet jasnih činova i klasičnu strukturu.

1978. - Argentina - Odbijanje

Adolescentsko čudo od djeteta nije izabrano u reprezentaciju Argentine za Svjetsko prvenstvo u Argentini na zgražanje javnosti, no tu su kontroverznu odluku svi zaboravili nakon pobjede Argentine, osim Maradone.

1982. - Španjolska - Sramota

Četiri godine poslije napokon je dobio priliku, ali izbačen je s turnira, udaljen nakon što je reagirao na još jedan okrutan start protivnika koji je imao samo jednu zadaću - zaustaviti Maradonu.

1986. - Meksiko - Iskupljenje, osveta i slava

Stariji, mudriji, najbolji igrač na svijetu gotovo je sâm osvojio naslov svjetskog prvaka, uz malu pomoć Božje ruke - njegov najveći uspjeh ukaljan naoko neodoljivim činom nepoštenja. Činilo se da si Maradona nije mogao pomoći.

1990. - Italija - Pad

Ovisnost o drogi, Camorra i najgora reprezentacija koja je ikad nastupila u finalu jednog Svjetskog prvenstva - Maradonina reprezentacija, ružna, okrutna i destruktivna Argentina, poražena u najgorem finalu.

1994. - SAD - Uskrsnuće... i prokletstvo

Maradona, navodno čist, trijezan i u formi, eksplodirao je opet na svjetskoj pozornici nakon što je u Italiji suspendiran zbog droge i odigrao glavnu ulogu u prekrasnom golu koji je Argentina postigla u uvodnoj utakmici - a zatim je, neizbježno, pao na testu na droge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!