11:32 / 08.03.2022.

Autor: HRT

Nogomet: Trenuci koje pamtimo - Pele, Argentina i diktatori

Srijeda, 23. ožujka na Drugom

Srijeda, 23. ožujka na Drugom

Foto: Nogomet: Trenuci koje pamtimo / dokumentarna serija

U srijedu, 23. ožujka na Drugom programu u 20:05 prikazujemo 3. epizodu dokumentarne serije  Nogomet: Trenuci koje pamtimo. Za većinu navijača diljem svijeta pobjede Brazila na Svjetskom prvenstvu 1970. godine i Argentine 1978. prekrasne su nogometne priče. Ali za stanovnike tih dviju zemalja ti su turniri imali iznimno važan politički kontekst. Obje su zemlje osvojile Svjetsko prvenstvo dok su bile pod represivnom vlašću vojnih diktatura. I u oba su slučaja nasilne vojne hunte iskoristile uspjeh nogometne reprezentacije da poprave svoj imidž u svijetu.

Srijeda, 23. ožujka na Drugom

Srijeda, 23. ožujka na Drugom

Foto: Nogomet: Trenuci koje pamtimo / dokumentarna serija

Mnogi ljubitelji nogometa smatraju pobjedničku brazilsku reprezentaciju iz 1970. godine najboljom u povijesti. A prizori sa stadiona River Plate na kojima konfeti padaju po razdraganoj argentinskoj reprezentaciji jedni su od najljepših u povijesti nogometa.

Ovaj dokumentarni film snimljen u Brazilu i Argentini, koji sadrži intervjue s igračima i ljudima na koje su ti turniri izravno utjecali, otkriva mračniju priču. Sadrži intervjue s Peléom, Garyjem Linekerom, Osvaldom Ardilesom, Mariom Kempesom, Jairzinhom, Rivellinom, Gérsonom i Tostãoom.

Produkcija: Goalhanger Films za History

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!