13:49 / 05.04.2022.

Autor: HRT

Nogomet: Trenuci koje pamtimo - Sedam golova koji su potresli svijet

Srijeda, 20. travnja na Drugom

Srijeda, 20. travnja na Drugom

Foto: Nogomet: Trenuci koje pamtimo / dokumentarna serija

Četvrti nastavak dokumentarne serije Nogomet: Trenuci koje pamtimo, naziva Sedam golova koji su potresli svijet, ne propustite u srijedu, 20. travnja, u 20:05 na Drugom.

Dana 8. srpnja 2014. godine u Belo Horizonteu u Brazilu dvije najuspješnije reprezentacije u povijesti Svjetskih prvenstava, domaći Brazil i gostujuća Njemačka, ogledale su se u polufinalu najvećeg svjetskog turnira pred frenetičnim domaćim navijačima. San tih navijača pretvorio se u nezamislivu, nepodnošljivu i nezaboravnu noćnu moru koja je do temelja potresla Brazil, ali i cijeli nogometni svijet. Njemačka je pobijedila 7:1, zabivši četiri gola u šest minuta pakla za Brazil, okončavši time brazilski niz nepobjedivosti kod kuće dug 62 utakmice. Svi su se pitali može li se Brazil oporaviti od toga.

Dokumentarni film njemačko gaženje Brazila 7:1 u Brazilu predstavlja u sadašnjosti, kroz riječi igrača, trenera i gledatelja s obiju strana, no prošaran je pričama o nogometu i društvenoj povijesti tih najuspješnijih i međusobno posve različitih nacija koje su odredile povijest Svjetskih prvenstava u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata. U tom su razdoblju odigrana samo tri finala u kojima nije nastupila nijedna od te dvije reprezentacije, ali, nevjerojatno, međusobno su odigrali samo dvije utakmice.

Nakon Drugoga svjetskog rata brojni naraštaji Brazilaca neprestano su mijenjali nogomet. Stvorivši tečan i raskošan stil igre, ta podčinjena i često potlačena zemlja oporavila se nakon traume 1950. godine (nakon iznenađujućeg poraza od Urugvaja u svojem prvom finalu Svjetskog prvenstva) i postala prvi trostruki pobjednik. Zatim je uslijedila neobično teško izborena pobjeda 1994. godine, poraz u finalu obavijenom tajnom 1998. godine te bajkoviti povratak nacionalnog junaka Ronalda 2002. godine i osvajanje rekordnog petog naslova prvaka. Otada Brazil nije došao ni do jednog finala Svjetskog prvenstva, a kamoli ga osvojio.

Njemačka je, s druge strane, svojom nemilosrdnom učinkovitošću 1954. i 1974. godine razbila dvije reprezentacije koje su igrale prekrasan, revolucionaran nogomet, upisala pobjedu kao jedinstvena zemlja 1990. i opet 2014. godine, nakon što je u polufinalu šokirala Brazil. Njemačka je, s osam nastupa, skupila više finala od ijedne druge reprezentacije.

Ovo je priča o jednoj od najnevjerojatnijih utakmica te o dvije zemlje posve različitih osobnosti i vrijednosti, što se ocrtava u sudbini njihovih nogometnih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Prije Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine opet su favoriti - povijest nam govori da se Brazil nakon katastrofe na Svjetskom prvenstvu uvijek vraća pobjedom, ali s druge strane, njemačku reprezentaciju nikada ne valja podcijeniti jer ona, kao i cijela zemlja, očekuje pobjedu.

Goalhanger Films za History potpisuje produkciju dokumentarne serije originalna naslova Football's Greatest Moments.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!