Nogometna groznica: Uspon Premier lige

18.01.2022.

08:40

Autor: HRT

Srijeda, 2. veljače na Drugom

Srijeda, 2. veljače na Drugom

Foto: Nogometna groznica: Uspon Premier lige / dokumentarna serija

U srijedu 2. veljače na Drugom u 20:05 prikazujemo četvrtu, posljednju epizodu dokumentarne serije Nogometna groznica: Uspon Premier lige. Nakon što su osvojili četiri naslova u pet godina Premier lige, Manchester United i Alex Ferguson čine se nezaustavljivima. U Londonu Arsenal se jedva usudio pogledati prema vrhu, ali dopredsjednik David Dein kuje nove planove.

Doveo je nepoznatog Francuza s naočalama na Higbury i novinarima ga predstavio kao novog trenera Arsenala. Arsène Wenger izgleda više kao učitelj povijesti nego nogometni trener. Igrači nikad nisu čuli za njega. No Wenger će ostaviti dubok trag, ne samo u Premier ligi, nego i u engleskom nogometu, uvođenjem suvremenih trenerskih tehnika i poboljšanja u prehrani.

Srijeda, 2. veljače na Drugom

Srijeda, 2. veljače na Drugom

Foto: Nogometna groznica: Uspon Premier lige / dokumentarna serija

Najprije je prekinuo kulturu opijanja - Veseli utorak odlazi u ropotarnicu povijesti. Iz Europe je doveo uzbudljive igrače: Patricka Vieiru, Marca Overmarsa i Nicolasa Anelku, koji će igrati uz veterana Arsenala, poput kapetana Tonyja Adamsa.

Arsenal na terenu igra u turbo brzini i Alex Ferguson ubrzo shvaća koliko je opasan. Novi suparnik želi uništiti njegovu ostavštinu koju gradi u Manchester Unitedu. Očito je da je Fergusona uznemirila pojava tog uljeza, a suparništvo i napetost između dvojice trenera prenosi se na igrače oba kluba. To označava početak desetogodišnjeg razdoblja Premier lige poznatog kao Zavada.

No navijači Manchester Uniteda vode drukčiju bitku izvan terena, ovaj put u konferencijskoj sali. Rupert Murdoch, vlasnik Skyja, najavio je da za 623 milijuna funta želi kupiti klub, a dioničari su tu ponudu prihvatili. Velik dio navijača Uniteda je bijesan i pokreću očajničku borbu kako bi spriječili prodaju voljenog kluba.

Dokumentarnu seriju odabrala je Martina Rajšek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!