Normalan život

25.05.2021.

14:22

Autor: HRT

Ana Tomašković

Ana Tomašković

Foto: Normalan život / HRT

Ove se godine u Hrvatskoj prvi put obilježava Međunarodni dan jednostavnog jezika, 28. svibnja, na sam dan emitiranja emisije Normalan život, koja je na rasporedu u 14:10 na Prvom. 

Tim povodom govorit ćemo o jeziku - o sve učestalijim poremećajima u govoru, čitanju i pisanju djece već u predškolskoj dobi, o važnosti prevencije tih poremećaja, važnosti pravilnog izgovora i općenito razgovora s djetetom, umjesto usmjerenosti na virtualni svijet, te o najčešćim poteškoćama i poremećajima u govoru.

Bit će riječi o ulozi roditelja, jezičnim radionicama, a ponajviše o trajnoj potrebi za stručnjacima logopedima, kojih je godinama nedovoljno, koji bi trebali biti u svakoj odgojno-obrazovnoj ustanovi, centrima za rehabilitaciju, bolnicama, civilnim udrugama.

Za studij logopedije godinama vlada veliki interes, svake godine tisuće maturanata žele upisati logopediju, no prima ih se samo 50. Govorit ćemo i o dignitetu struke, nedovoljno cijenjenoj u našem društvu.

Gošće emisije su prof. dr. sc. Blaženka Draži s Odsjeka za logopediju, ERF, defektolog-logoped, stručni savjetnik i supervizor, predsjednica Hrvatskog logopedskog društva te Ivana Šimić, magistra logopedije, KBC Zagreb.

Urednica i voditeljica je  Ana Tomašković.  

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!