Normalan život

02.06.2023.

18:03

Autor: HRT

Normalan život

Normalan život

Foto: Matko Švarc / HRT

Normalan život tjedna je emisija o obitelji i životu osoba s invalidnošću te njihovim mogućnostima i pravima. Promiče ljudska prava, senzibilizira i potiče javnost na djelovanje za opće dobro. Emisiju emitiramo petkom na Prvom programu u 13:15.  

Emisija 9. lipnja posvećena je Nacionalnom danu osoba s multiplom sklerozom koji se obilježava 31. svibnja. Gosti su: Danijel Smajla iz Društva MS Primorsko-goranske županije, Dijana Ivanišević, tajnica Društva MS Primorsko-goranske županije te i dr. sc. Tea Mirošević Zubonja, dr. med., specijalist neurolog, KBC Osijek.

Bit će riječi o trima aspektima života s multiplom sklerozom: o liječenju generičkim lijekovima, o nedovoljnoj i neadekvatnoj fizikalnoj rehabilitaciji te o radnim pravima koja se najčešće krše upravo zbog statusa invaliditeta.

Također ćemo govoriti o predrasudama, stigmatizaciji i nesenzibiliziranosti poslodavaca prema osobama koje obole od MS-a i koje se postupno izolira na radnom mjestu, u zajednici, često i u obitelji. MS je bolest s tisuću lica i s adekvatnim liječenjem, rehabilitacijom i promjenom stila života (uz potporu društva) može se usporiti teški invaliditet i život u kolicima.   

Urednica i voditeljica je Ana Tomašković.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja Normalnog života.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!