Novinar

06.08.2021.

14:04

Autor: HRT

Petak 20. kolovoza na Trećem

Petak 20. kolovoza na Trećem

Foto: Novinar / film

U petak, 20. kolovoza, na Trećem programu HTV-a u 22 sata slijedi film Novinar. Politička drama redatelja i scenarista Fadila Hadžića priča je o životu novinara koji se sukobljava sa svojim urednikom, jer mu ne želi objaviti članak o štrajku radnika u nekoj tvornici. Novinar je zacijelo jedan od najboljih hrvatskih filmova snimljenih sedamdesetih godina.

Protagonist filma smatra da urednici čuvaju svoje fotelje i zbog toga vode politiku nezamjeranja. I dok mu je položaj u redakciji vrlo loš, mlada kolegica jedna je od onih koja mu pruža podršku. Istodobno i u njegovu braku nastaje kriza. Napušta ga žena koja smatra da on uzalud vodi svoje ratove te nalazi zanimljive ljude na svom radnom mjestu.

Glavni junak susreće starog novinara koji je postao teški pijanac i s kojim u kafićima ispija čašice i vodi iskrene razgovore o novinarstvu.

Petak 20. kolovoza na Trećem

Petak 20. kolovoza na Trećem

Foto: Novinar / film

Politička drama Novinar Fadila Hadžića ponajbolje je ostvarenje u karijeri našeg najplodnijeg redatelja, potpisnika 15 dugometražnih igranih ostvarenja.

Opora priča o nevoljama koje donosi novinarska profesija, svojim je, za ono vrijeme prilično žestokim prikazom sprege medija i politike izazvala u doba prikazivanja brojne kontroverze.

U hrvatskom filmu iz 1979. godine glume Rade Šerbedžija, Fabijan Šovagović, Stevo Žigon, Mladen Budiščak, Milena Zupančič, Vera Zima, Tonko Lonza, Božidar Smiljanić, Slobodan Dimitrijević...

U ovom iznimno slojevitom, hrabrom filmu briljantnih glumačkih ostvarenja Rade Šerbedžija ostvario je jednu od svojih ponajboljih uloga.

Iako je Fadil Hadžić na festivalu u Puli nagrađen Zlatnom arenom za režiju, Fabijan Šovagović za mušku epizodnu ulogu, a film se još uz to okitio i nagradom publike Jelen, u kasnijoj distribuciji s kraja filma je izbačena hrvatska himna. 

Snimatelj je Tomislav Pinter, montažerka Mira Škrabalo, skladatelj Alfi Kabiljo, a scenograf Dušan Jeričević.

Petak 20. kolovoza na Trećem

Petak 20. kolovoza na Trećem

Foto: Novinar / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!