Novogodišnji koncert iz Beča, prijenos

19.12.2022.

17:11

Autor: HRT

Nedjelja, 1. siječnja na Prvom

Nedjelja, 1. siječnja na Prvom

Foto: Novogodišnji koncert Bečke filharmonije u Beču 2023. / HRT

Bečka nas filharmonija svakoga prvog jutra u godini Novogodišnjim koncertom u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina glazbenom čestitkom blagoslovi duhom nade, prijateljstva i mira. U nedjelju 1. siječnja na redu je već 65. koncert koji Austrijska radiotelevizija ORF prati i svojim kamerama i mikrofonima satelitski odašilje u gotovo stotinu zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatsku. Budite uz Prvi program od 11:15 i ne propustite Novogodišnji koncert Bečke filharmonije u Beču.

video thumb

Nakon deset godina Bečki su filharmoničari (koji uvijek sami biraju dirigente jer prema ustroju orkestra nemaju šef-dirigenta niti umjetničkog ravnatelja) ponovno pozvali austrijskog dirigenta Franza Welser-Mösta kojemu će ovo biti treći put da ravna jednim njihovim Novogodišnjim koncertom.

Njegov se koncept programa temelji na rijetko izvođenim djelima iz pera članova obitelji Strauß i njihovih suvremenika: Franza Suppéa, Carla M. Ziehrera i Josefa Hellmesbergera.

Poseban je naglasak na opusu slabije poznatog Josefa Straußa, dvije godine mlađeg brata slavnijeg Johanna Straußa Sina, kojega zbog raskošne orkestracije zovu „simfoničarem”.

Nedjelja, 1. siječnja na Prvom

Nedjelja, 1. siječnja na Prvom

Foto: Novogodišnji koncert Bečke filharmonije u Beču 2023. / HRT

U njegovoj francuskoj polki Vedra ćud orkestru se pridružuju Bečki dječaci, ali i prvi put na Novogodišnjem koncertu Bečke djevojčice, ženski dio zbora Bečkih dječaka osnovan 2004.

U tri plesna stavka emitirat će se ples ansambla Bečkog državnog baleta snimljen u parku i dvorcu Laxenburgu, te u vrtnom paviljonu i zgradi samostana Melk. Koreografiju za taj događaj već treći put potpisuje Britanac Ashley Page, a barokom nadahnute kostime kreira londonska dizanjerica Emma Ryott, čije smo kreacije vidjeli i na Novogodišnjem koncertu 2020.

U pauzi koncerta dokumentarni film 150 godina Svjetske izložbe u Beču vodi nas u godinu 1873. kada je u bečkom Prateru postavljena dotad najveća svjetska izložba kojom je grad s carskom rezidencijom prerastao u svjetsku kulturnu metropolu kakva je i danas.

Snimku koncerta možete pogledati u srijedu, 4. siječnja na Trećem programu u 18:55.  

Komentatorica i urednica Jana Haluza

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!