10:45 / 22.04.2022.

Autor: HRT

Obećana zemlja

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U ponedjeljak 25. travnja na Trećem programu u 23:35 započinjemo s prikazivanjem serije Obećana zemlja redatelja i scenarista Wajda Andrzeja. Četverodijelna serija temeljena je na romanu poljskog nobelovca Władysława Reymonta. Priča je to o prijateljstvu i poslovnoj suradnji trojice mladih vlasnika tvornice - Poljaka, Nijemca i Židova.

Različito podrijetlo i stil života nimalo ih ne ometaju te su to na kraju čak pretvorili u prednost uz pomoć koje ostvaruju ciljeve i poražavaju konkurenciju. Radnja je smještena u 19. stoljeće, u Łódź - brzorastuću metropolu.

Ovo je priča o zemlji u kojoj su prokletstva brojnija nego blagoslovi, o drastičnim odlukama i utrci za novcem, profitom i kapitalom. Gledatelji će imati prilike upoznati tri vrlo različite osobe koje dijele zajednički cilj i san o obećanoj zemlji. Međutim, cijena njihova uspjeha je propast mladenačkih ideala, prijateljstava i ljubavi.

Andrzej Wajda snimio je film "Obećana zemlja" koji je nominiran za Oscara u kategoriji najbolji film na stranom jeziku, a osvojio je nagrade na poljskom filmskom festivalu, međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi itd.

Naslovne uloge tumače Daniel Olbrychski, Wojciech Pszoniak i Andrzej Seweryn.

Seriju Ziemia obiecana, snimljenu 1975. godine, odabrala je Martina Rajšek

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!