Obilježavanje 30. godišnjice pogibije Gordana Lederera

09.08.2021.

12:35

Autor: HRT

Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž

Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž

Foto: HTV / HRT

U utorak, 10. kolovoza, u 10 sati na Četvrtom programu HTV-a i na našem portalu prenosimo obilježavanje 30. godišnjice pogibije snimatelja Hrvatske radiotelevizije Gordana Lederera na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice.

Poginuo je na tom mjestu 1991. dok je snimao hrvatske branitelje i prenosio tako istinu o Domovinskom ratu. U počast Gordanu Ledereru pokraj spomen-obilježja Slomljeni pejzaž, kako je najavljeno, predstavnici Vlade Republike Hrvatske, jedinica lokalne samouprave i Sisačko-moslavačke županije te predstavnici HRT-a položit će vijence i zapaliti svijeće.

Slomljeni pejzaž - Spomen obilježje Gordanu Ledereru

Slomljeni pejzaž - Spomen obilježje Gordanu Ledereru

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Gordan Lederer poginuo je na radnom zadatku, pogođen je snajperskim metkom 10. kolovoza 1991. dok je snimao hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje.

Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima Domovinskog rata, a HRT je njemu u čast prije šest godina podignuo spomen-obilježje Slomljeni pejzaž, koje podsjeća na njegove snimke "Banijska ratna praskozorja" koja zauvijek svjedoče o istini Domovinskog rata.

Urednik prijenosa, koji možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, je Tomislav Cerovec.

Životopis i ratni put Gordana Lederera

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!