Oblik vode

25.11.2021.

08:26

Autor: HRT

Petak, 10. prosinca na Prvom

Petak, 10. prosinca na Prvom

Foto: Oblik vode / film

Romantični film/fantastika Oblik vode redatelja Guillerma del Tora slijedi u petak, 10. prosinca, u 20:10 na Prvom.

Priča prati usamljenu čistačicu koja se u tajnom istraživačkom centru 1960-ih upušta u neobičnu vezu s amfibijskim stvorenjem koje ondje drže u zatočeništvu...

U filmu THE SHAPE OF WATER iz 2017. godine glume Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg, Octavia Spencer... Scenaristi su redatelj Guillermo del Toro i Vanessa Taylor.

video thumb

Film Oblik vode hvaljen je zbog izvedbe glumaca, scenarija, režije, fotografije, scenografije i glazbe, a mnogi su ga proglašavali najboljim Del Torovim filmom nakon Panovog labirinta.

Film je na 74. Venecijanskom filmskom festivalu, na kojem je i premijerno prikazan, osvojio Zlatnog lava za najbolji film. Osvojio je još brojne nagrade i nominacije uključujući i trinaest nominacija na 90. dodjeli nagrade Oscar, gdje je osvojio nagrade za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju scenografiju i najbolju glazbu.

Na 75. dodjeli nagrade Zlatni globus nominiran je u sedam kategorija, a osvojio je nagrade za najboljeg redatelja i najbolju originalnu glazbu. Na 71. dodjeli nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti nominiran je u dvanaest kategorija, a osvojio nagrade u tri, uključujući i onu za najboljeg redatelja. Na 23. dodjeli Nagrada po izboru kritičara (BFCA) nominiran je u četrnaest kategorija, a osvojio je nagrade u četiri.

Američki filmski institut izabrao ga je za jednog od deset najboljih u 2017. godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!