09:47 / 29.04.2022.

Autor: HRT

Obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljesak"

Hrvatska zastava

Hrvatska zastava

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

U povodu 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak u nedjelju, 1. svibnja, u 8:40 na Četvrtom programu HTV-a i multimedijskoj platformi HRTi prenosimo središnju svečanost iz Okučana na kojoj će biti prisutan državni vrh. 

Gost komentator je dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a voditeljica Lucija Judnić.

U emisiju ćemo imati i izravna uključenja našeg reportera Igora Rotima koji će sa sugovornicima, sudionicima Bljeska, evocirati događanja i okolnosti u kojima je izvedena operacija kojom je oslobođena zapadna Slavonija.

U jednoj od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, u manje od 32 sata, sedam tisuća dvjesto hrvatskih vojnika i policajaca oslobodilo je oko 500 četvornih kilometara okupiranog područja. Na to ćemo podsjetiti u dokumentarnoj reportaži Martine Klaić, prisjetit ćemo se sudionika Bljeska i sada već povijesnih kadrova operacije.

A u reportaži Dinka Kreštalice prisjetit ćemo se i 2. te 3. svibnja 1995., kada je kao osveta srpske vojske za oslobodilačku vojno-redarstvenu operaciju Bljesak raketiran Zagreb.

Urednica je Ana Jelinić.

Izravni prijenos središnje svečanosti povodom obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak iz Okučana, od 9 sati možete slušati i na Prvom programu Hrvatskoga radija.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!