Ciklus filmova dobitnika Oscara

03.03.2023.

Zadnja izmjena 11:37

Autor: Komunikacije HRT-a

Hrvatska radiotelevizija (HRT) uoči ovogodišnje, 95. po redu dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar – koju će izravno i prenositi - započinje s prikazivanjem ciklusa filmova koji su tijekom godina osvajali taj prestižni kipić. 

Ciklus A Oscara dobiva... otvara film "Još jedna runda" koji je na rasporedu u petak, 3. ožujka u 21:40 na HTV1. Crna komedija. Učitelji Martin, Tommy, Peter i Nikolaj su kolege i prijatelji koji rade u gimnaziji u Kopenhagenu. Sva se četvorica muče s nemotiviranim učenicima i osjećajem da su im životi postali učmali i dosadni. Na proslavi Nikolajeva 40. rođendana ova skupina prijatelja zapodjene raspravu o teoriji psihijatra Finna Skårderuda - da se ljudi rađaju s deficitom od 0.05% alkohola u krvi, te kad nadoknade tih 0.05% postaju kreativniji i opušteniji. 

Petak, 3. ožujka na Prvom

Petak, 3. ožujka na Prvom

Foto: Još jedna runda / film

Sljedeći na redu je "Moja Afrika" koji je na rasporedu u subotu, 4. ožujka u 20:15 na HTV1. Romantična povijesna drama. Kenija, 1913. Nakon što se u Danskoj pristala udati za baruna Brora Blixena (K. M. Brandauer), brata blizanca svog nevjernog ljubavnika Hansa (K. M. Brandauer), samosvjesna i emancipirana Karen odlazi k suprugu u Afriku. Barun u blizini Nairobija ima plantažu kave, pa se Karen mora priviknuti na nov način života u britanskoj koloniji. Već pri dolasku Karen upozna šarmantnog lovca i pustolova Denysa Fincha Hattona (R. Redford), slobodoumnog kao i ona. Iako se čini da je brak Karen i Brora skladan, on se uskoro počne opijati i varati suprugu. Ogorčena Brorovim ponašanjem koje joj je donijelo sifilis, Karen se okrene Denysu odlučna sama voditi poslove na plantaži. 

Subota, 4. ožujka na Prvom

Subota, 4. ožujka na Prvom

Foto: Moja Afrika / film

Treći u ciklusu je "Hrabro srce" koji je na programu u nedjelju, 5. ožujka na HTV1 u 20:15. Škotska, 13. stoljeće. Dječak William Wallace svjedok je smrti svog oca i starijeg brata koji su se priključili ustanku protiv engleske vlasti. Brigu o malom Williamu preuzme učen čovjek, koji ga nauči latinski i francuski. Godinama kasnije, engleski kralj Edward I. dodjeljuje engleskim plemićima pravo prve bračne noći sa svakom nevjestom škotskih gorštaka. William Wallace se zato potajno vjenča sa svojom ljubljenom Murron, ali ona smrtno strada od ruke engleskih vojnika. Wallace se odmah osveti počiniteljima i od tada postaje nemilosrdan borac protiv engleskih vlastodržaca..

Potom slijedi "12 godina ropstva" koji je rasporedu u ponedjeljak, 6. ožujka na HTV2 u 21:15. Povijesna drama prema memoarima Solomona Northupa iz 1853. godine. Rođen je u državi New York kao slobodan čovjek, a 1841. otet je u Washingtonu zato što je crnac i prodan na plantažu. U Louisiani je kao rob morao raditi punih dvanaest godina nakon čega je ponovno postao slobodan. Film je osvojio tri Oscara (najbolji film, najbolja sporedna glumica, najbolji adaptirani scenarij). Prvi put je Oscara osvojio afroamerički producent Steve McQueen, kao i prvi afroamerički redatelj čiji je film proglašen najboljim. "12 godina ropstva" također je osvojio Zlatni globus za najbolji film, britansku nagradu BAFTA (najbolji film i najbolji glumac). Jedan od producenata bio je i slavni Brad Pitt koji ujedno glumi u filmu.  

Galerija
Nedjelja, 5. ožujka na Prvom , Foto: Hrabro srce/film
Ponedjeljak, 6. ožujka na Drugom , Foto: 12 godina ropstva/film

Sljedeći film iz ciklusa je "Michael Clayton", na rasporedu u utorak 7. ožujka na HTV2 u 21:05. Michael Clayton (G. Clooney), odvjetnik ovisan o kockanju, zaposlen je u prestižnoj njujorškoj pravnoj tvrtki, a specijalnost mu je sređivanje složenih situacija nekonvencionalnim metodama. Jedan od odvjetnika u njegovoj tvrtki, Arthur Edens (T. Wilkinson), ima živčani slom usred ključnog svjedočenja u slučaju protiv glavnih klijenata firme, United Northfielda, poljoprivrednog koncerna optuženog za proizvodnju kancerogenog herbicida. 

Potom slijedi "Spotlight", u petak, 10 ožujka na HTV1 u 21:40. Drama prema istinitom događaju o tome kako su bostonske novine razotkrile rašireno i dugotrajno seksualno zlostavljanje djece u kojem su sudjelovali katolički svećenici, a nadbiskupija je to godinama zataškavala. Kad se priča 2002. pojavila u novinama, buknuo je veliki skandal koji je izazvao potres u crkvenim krugovima. 

Galerija
Utorak, 7. ožujka na Drugom , Foto: Michael Clayton/film
Petak, 10. ožujka na Prvom  , Foto: Spotlight/film

Odmah potom, istoga dana na HTV1 u 0:25 na redu je "Dečki ne plaču". Transrodni mladić Brandon Teena (H. Swank) napušta svoj rodni grad kad brat njegove bivše djevojke otkrije da je on zapravo žensko te mu zaprijeti. Preseli se u gradić Falls City u Nebraski i zaljubi u mladu pjevačicu Lanu (C. Sevigny) te počne planirati njihovu zajedničku budućnost. No kad njezini prijatelji, bivši robijaši John (P. Sarsgaard) i Tom (B. Sexton III), saznaju Brandonovu tajnu, stvari kreću po zlu. 

Niz nastavlja film "Planina Brokeback", u subotu 11. ožujka na HTV1 u 20:15. Dvojica mladića, farmer Ennis (H. Ledger) i jahač na rodeu Jack (J. Gyllenhaal), zaposle se kod imućnoga stočara na planini Brokeback gdje čuvaju krdo ovaca. Tamo se razvije strastvena veza između njih. Svjesni da je to neprihvatljivo u sredinama u kojima žive, odluče rastati se i zaboraviti ljubavni incident.  

Galerija
U noći na subotu, 10./11. ožujka na Prvom    , Foto: Dečki ne plaču/film
Subota, 11. ožujka na Prvom, Foto: Planina Brokeback/film

Potom slijedi južnokorejski film "Parazit" na HTV1 s početkom u 23 sata. Crna komedija prati članove siromašne obitelji koji se odluče poslužiti lukavstvom kako bi se zaposlili u bogatoj obitelji, pretvarajući se da su visokokvalificirano osoblje koje se međusobno ne poznaje.

Svi ljubitelji Jacka Nicholsona doći će na svoje sa filmom "Bolje ne može" koji je na programu u nedjelju, 12. ožujka u 20:15 na HTV1. Pisac Melvin Udall (J. Nicholson) živi sam u New Yorku, ima opsesivno-kompulzivni poremećaj, zajedljiv je i naporan. Život mu se neočekivano promijeni kad mu susjed homoseksualac završi u bolnici, a Melvin preuzme brigu o njegovom psu. Istodobno, svakodnevnu rutinu naruši mu odsustvo konobarice Carol (H. Hunt) iz obližnjeg lokala jer joj je sin bolestan. Naime, Melvin svaki dan doručkuje na istom mjestu, a Carol je jedina koja podnosi njegove promjene raspoloženja. Pred troje junaka je vikend i intenzivnije druženje. 

Galerija
Subota, 11. ožujka na Prvom , Foto: Parazit/film
Nedjelja, 12. ožujka na Prvom, Foto: Bolje ne može/film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!