Šesta sezona emisije Art à la carte u novom formatu

21.09.2022.

09:37

Autor: Komunikacije HRT-a

Anja Cerar

Anja Cerar

Foto: Renato Branđolica / HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak, 26. rujna na Trećem programu od 20:05 za sve ljubitelje kulture počinjemo s emitiranjem šeste sezone emisije Art à la carte u novom formatu. Od ponedjeljka do četvrtka Art à la carte emitira se uživo od 20:05, a svaki dan emisiju vodi i uređuje Anja Cerar, komparatistica i povjesničarka umjetnosti. 

video thumb

Kroz gostovanja u studiju, tematske rubrike, priloge i javljanja emisija prati aktualna zbivanja iz širokog područja kulture u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz teme likovne umjetnosti, klasične glazbe, književnosti, kazališta, plesa, arhitekture i dizajna, Art à la carte proširuje se i na popularnu glazbu, film i TV, umjetničku kritiku. Art à la carte je platforma za informiranje gledatelja o kulturnim događajima i fenomenima, njihovu analizu i kontekstualizaciju te mjesto kritičke rasprave i propitivanja kulturnih politika.

Art à la carte

Art à la carte

Foto: Renato Branđolica / HRT

- Nakon pet sezona, emisija Art à la carte ima svoju vjerne publiku. U skladu sa strijelom vremena, ovu sezonu odlučili smo Art à la carte servirati našim gledateljima u dinamičnijem tempu. Četiri dana u tjednu fokusiramo se na aktualna kulturna zbivanja u kojem participiraju novinari i urednici kulture, glazbenog i dramskog odjela te akteri našeg i stranog kulturnog života. Budući da Odjel Kulture HTV-a nastavlja svaki dan proizvoditi emisije iz kulture i umjetnosti, najviše ih je na Trećem programu, ova nova dinamika uz postojeće emisije stvorila je ugođaj košnice u odjelu. Sjajna je to promjena nakon pandemijskog razdoblja. Dogovorena je suradnja sa studentima. Veselim se njihovom narativnom diskursu, kaže Lidija Špiranec urednica projekta i Odjela Kultura HTV-a.

Emisija planira povezati i istaknuti zanimljive umjetničke prakse od nacionalnih kazališnih kuća do klubova, neprofitnih udruga koje se bave razvojem kulture. Cilj je i snažnija prisutnost kamera HTV-a i izvještaja na suvremenim kulturnim zbivanjima i raspravama na međunarodnom planu, apostrofiranje trendova koji nadilaze isključivo lokalne gabarite, kao i intenzivnija razmjena tematskih priloga s članicama EBU.

Art à la carte

Art à la carte

Foto: Renato Branđolica / HRT

Anja Cerar, voditeljica i urednica dodaje kako je ideaja truditi se analizirati umjetnička djela, događaje i teme iz široko shvaćenog polja kulture promišljeno i kritički, što je posebno izazovno u ovakvom dinamičnom formatu.

- Također, cilj je učiniti program još inkluzivnijim, primjerice, većim naglaskom na nezavisnu scenu te otvaranjem milenijalcima i generaciji Z. Uz nove glasove, koji će autentičnim jezikom progovarati o interesima (više ili manje) mladih u kulturi, veseli me svakodnevna suradnja sa sjajnim, iskusnim kolegama u redakciji, koji godinama predano prate kulturnu scenu i brinu da njezini napori ostanu važni i zabilježeni. Upravo zbog njih ovaj uzbudljiv, ali i zahtjevan tempo emisije prije svega me veseli!, naglasila je Anja Cerar. 

Anja Cerar radila je u informativnom programu HTV-a kao novinarka u Vijestima iz kulture, a kratki format nedavno je zamijenila drugim cjelovečernjim emisijama. Uredila je i vodila nekoliko emisija na Sunčanoj strani Prisavlja, Noć Oscara 2022., emisije Art à la carte posvećene 50 godina Animafesta, likovnom remek-djelu i druge. Svojim voditeljskim doprinosom zatvorila je i ovu sezonu Sunčane strane Prisavlja, slavljeničkom emisijom posvećenoj 10 godina Trećeg programa.

Budući da Odjel Kulture HTV-a ima iskusne novinare i urednike, širokog spektra obrazovanja od profesora filozofije, francuskog, njemačkog, engleskog,talijanskog, hrvatskog jezika i književnosti,komparatiste, povjesničare umjetnosti, folkloristike, antropologije, dokumentariste... svaki njihov doprinos u stvaranju programa pa tako i Art à la carte gledateljima će kao i dosad donijeti kulturološki osmišljen i oplemenjujuć sadržaj.

Od ponedjeljka do četvrtka na Trećem

Od ponedjeljka do četvrtka na Trećem

Foto: Art à la carte / HRT

Art à la carte i ove sezone nastavlja redateljski oblikovati sjajni kolega Ivan Mokrović.

- Novi je urednički format stoga razmišljam kao da emisiju radim po prvi puta. To u stvari i jest nova emisija - poboljšana i nadograđena svega onoga što ste voljeli u staroj. Tako da se u hodu prilagođavam i veselim novim izazovima i novoj ekipi koja nam se pridružila. A znam da razloga za brigu nemam jer uz mene su jake žene - urednički tim starih i novih urednica kao i moja vjerna i iskusna sekretarica Irena Katarina Vuković koja mi uvijek čuva leđa kada "zagusti", istaknuo je Ivan Mokrović.

Emisija se emitira u prime time terminu četiri puta tjedno i zato je osiguran stalni kreativni tim. Uz redatelja Ivana Mokrovića, sekretarica režije ostaje Irena Katarina Vuković. Back urednici i novinari u novoj sezoni Art à la carte su Ana Anzulović, Jasna Coce, Gordan Nuhanović, Nataša Vukas Stanojkovski, Krešimir Zubčić, Jana Haluza, Oka Ričko, Snježana Samac i urednica Programskog odjela Kultura, Lidija Špiranec. Producenti emisije su Iva Šivak i Filip Marešić, a kostimografkinja Nataša Svekler.

- Vjerujemo da će pojačan angažman novinara kulture i novo izdanje emisije Art à la carte dati dodatni doprinos u predstavljanju nacionalne i međunarodne kulture i umjetnosti na prostoru javnog medijskog servisa te biti prepoznato od strane gledatelja i kritike, istaknula je Lidija.

Režiju potpisuje Ivan Mokrović, urednica projekta je Lidija Špiranec, voditeljica i urednica Anja Cerar i ostali urednici su: Ana Anzulović, Jasna Coce, Nataša Vukas Stanojkovski, Krešimir Zubčić. 

Prvi nastavak šeste sezone popularne emisije Trećeg programa HTV-a Art à la carte ne propustite u ponedjeljak 26. rujna na Trećem u 20:05.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!