Odavde do vječnosti

01.03.2023.

08:10

Autor: HRT

Subota, 11. ožujka na Trećem

Subota, 11. ožujka na Trećem

Foto: Odavde do vječnosti / film

Glasovita romantična ratna drama Freda Zinnemanna (Točno u podne, Dan šakala) dojmljiva je adaptacija nagrađivanog istoimenog romana Jamesa Jonesa, godine 1954. od čak 13 nominacija za Oscara nagrađena s njih osam uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij te sporednu mušku i žensku ulogu. Film Odavde do vječnosti emitiramo u subotu, 11. ožujka na Trećem programu u 18:35.

Dok roman Jamesa Jonesa odlikuje izraziti naturalizam u prikazu zbivanja u Pearl Harboru neposredno pred početak Drugog svjetskog rata, redatelj Fred Zinnemann uz suradnju scenarista Daniela Taradasha taj naturalizam znatno ublažava, pri tome ublažavajući i neke provokativne detalje iz proze. 

Unatoč tome film krasi sugestivan ugođaj ekspandirajućeg očaja i rezignacije, a vrlo efektno je razrađen temeljni motiv romana, suprotstavljanje senzibilnih pojedinaca brutalnosti unutar vojne postrojbe kojoj pripadaju.

Glavni mamci za gledatelje su tadašnje velike zvijezde u glumačkoj postavi, od  Burta Lancastera (Obračun kod OK Corrala, Gepard) i Montgomeryja Clifta (Ispovjedam se, Mjesto pod suncem), do  Deborah Kerr (Crni narcis, Kralj i ja) i Franka Sinatre (Oceanovih 11, Mandžurijski kandidat), ali aduti filma su i spretno umetanje melodrame i naglašena emotivnost.

Prema nekim pričama Sinatra je ulogu dobio zahvaljujući svojim vezama s mafijom, što je Francisu Fordu  Coppoli kasnije poslužilo za intrigantnu epizodu u "Kumu", no bez obzira na to Sinatra je uistinu izvrstan i za svoju je ulogu zasluženo osvojio Oscara.

Američka luka Pearl Harbor tijekom ljeta 1941. Među vojnicima na obuci je i Robert Lee Prewitt, boksač koji je jednom u ringu oslijepio protivnika, zbog čega se ne želi pridružiti vojničkoj boksačkoj momčadi. Tom odlukom isprovocira satnika Danu Holmesa koji drugim vojnicima zapovjedi da Prewittu maksimalno otežaju obuku i život u vojarni.

Bježeći od teške svakodnevice, u kojoj se sukobljava i s grubim narednikom Judsonom, Prewitt će se ubrzo početi zbližavati s atraktivnom barskom zabavljačicom Almom "Lorene" Burke.. Istodobno, senzibilna Holmesova supruga Karen započinje ljubavnu vezu s markantnim narednikom Miltonom Wardenom. Strastvene ljubavne veze i zategnuti odnosi među vojnicima i časnicima naposljetku će dovesti do tragedije...

Uz Burta Lancastera, Deborah Kerr, Franka Sinatru, Montgomeryja Clifta u filmu originalnog naslova FROM HERE TO ETERNITY, snimljenog 1953. godine, glume Donna Reed, Ernest Borgnine, Mickey Shaughnessy, Philip Ober, George Reeves, Jack Warden i Harry Bellaver. 

Scenarij potpisuje Daniel Taradash.

Urednik je Dean Šoša. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!