Oficir s ružom

28.10.2021.

18:41

Autor: HRT

Petak, 12. studenoga na Trećem

Petak, 12. studenoga na Trećem

Foto: Oficir s ružom / film

U petak 12. studenoga na Trećem programu u 22:05 prikazujemo ljubavnu dramu Oficir s ružom. Film je na Filmskom festivalu u Puli 1987. osvojio dvije Zlatne arene, za scenarij Dejan Šorak i za najboljega glumca Žarko Laušević.

Poslijeratni Zagreb, mlade partizanske snage uspostavljaju civilnu vlast u gradu. Udovica iz visoke građanske klase, lijepa Matilda Ivančić, pozvana je na sud gdje joj izreknu presudu oduzimanja imovine, no ubrzo dolazi do poništenja presude s obzirom da su Matilda i njezin pokojni muž pomagali narodnooslobodilački pokret.

U Matildin stan se useljava mlada nadobudna skojevka Ljiljana, jednostavna djevojka sa sela, odrasla u ratu, a uskoro se doseljava i Matildin dečko, mladi poručnik Petar Horvat.

Iako opterećen borbom protiv klasnog neprijatelja, Matilda privuče Petra svojom profinjenošću i ljepotom. Matilda i Petar ostvaruju vezu no Petrov nadređeni smatra vezu neprihvatljivom jer je Matilda buržujskog podrijetla.

Petak, 12. studenoga na Trećem

Petak, 12. studenoga na Trećem

Foto: Oficir s ružom / film

"Oficir s ružom" (1987) peti je cjelovečernji igrani film redatelja i scenarista Dejana Šorka, koji opisuje vrijeme neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Priča o nepodobnoj ljubavi lijepe dame i partizanskog poručnika u poslijeratnom Zagrebu zapravo je tragična ljubavna priča koja kritizira političko licemjerje, komunističku dogmu koja i nakon rata vodi stalešku borbu u cilju ostvarivanja jednakosti no upravo tom borbom nejednakosti podcrtava. Ulogu Matilde sjajno je nijansirala Ksenija Pajić, a ulogu partizanskog poručnika bivša jugoslavenska zvijezda Žarko Laušević.

Uz Kseniju Pajić i Žarka Lauševića u filmu glume i Dragana Mrkić, Viktor Ruić, Zvonimir Torjanac, Vida Jerman, Boris Buzančić te Andrea Baković

Scenarij i režiju potpisuje Dejan Šorak.

Urednica je Branka Papić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!