Okučani: Misa, prijenos

26.04.2022.

13:59

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U nedjelju 1. svibnja na Prvom programu HTV-a u 10:30 prenosimo misu iz župne crkve sv. Vida, mučenika, u Okučanima u povodu 27. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Bljesak. 

U Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je započela 1. svibnja 1995., nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja stradao 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Vojno-redarstvena operacija Bljesak prethodila je operaciji Oluja, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području. 

Misno slavlje treće uskrsne nedjelje za sve tada poginule hrvatske branitelje predvoditi će iz nove župne crkve sv. Vida mučenika, posvećene 2003. godine, požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

Župom upravljaju od 1987. franjevci provincije Bosne Srebrene. U koncelebraciji biti će mons. Jure Bogdan, vojni biskup u RH, don Marko Medo, generalni vikar Vojnog ordinarijata, fra Mario Radman, župnik u Okučanima te drugi svećenici novogradiškog dekanata kao i vojni i policijski kapelani.

Pjevat će Klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj i Klapa MUP-a sv. Mihovil. 

Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi. Redateljica je Vesna Švec Hercigonja, a organizator produkcije Luka Zadravec.

Misu pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!