15:59 / 17.04.2021.

Autor: HRT

Oluja bez oblaka

Nedjelja, 2. svibnja na Drugom

Nedjelja, 2. svibnja na Drugom

Foto: Oluja bez oblaka / film

U nedjelju, 2. svibnja na Drugom programu u 20:05 emitiramo film Oluja bez oblaka (WHITE SQUALL, 1996.). Često nazivan "Društvom mrtvih pjesnika" na moru ovaj film engleskog filmskog velikana Ridleya Scotta, utemeljen na istinitoj traumatičnoj priči, tematizira psihofizičku transformaciju dječaka u muškarce nakon što se susretnu s nepoznatim okružjem i novim situacijama.

Redatelj koji je svojim filmovima doslovce prošarao prostornu i vremensku dimenziju - posjetivši svemir (Osmi putnik), ocean (1492: Conquest of Paradise), afričke pustinje (Black Hawk Down) i ostala bespuća te proputovavši prošlost (Gladijator, Kraljevstvo nebesko), sadašnjost (Thelma i Louise) i budućnost (Istrebljivač) - višestruko je dokazao svoju stvaralačku svestranost i autorsku kompetenciju.

Tako se i Oluja bez oblaka premda ne spada među Scottove najhvaljenije radove, može podičiti odlikama koje krase ostala njegova ostvarenja, prvenstveno zadivljujućom vizualnom snagom i vrhunskim specijalnim efektima. Uz prekrasne fotografije Hugha Johnsona, bez pohvale nikako ne smiju proći ni vrlo dobre glumačke izvedbe Jeffa Bridgesa, Johna Savagea i cijelog ansambla tada mladih glumaca, među kojima je najpoznatiji bio Ryan Phillippe.

video thumb

SAD, 1960. Chuck Gieg završnu je godinu srednje škole odlučio pohađati na jedrenjaku Albatross koji mladićima služi kao ploveća škola. Chuck se priključio posadi istomišljenika kako bi u dugoj plovidbi Karipskim morem očvrsnuo svoje tijelo i duh. Učenicima na brodu zapovijeda iskusni kapetan Sheldon, a predaju im njegova supruga Alice i ekscentrik McCrea. oš za višetjednih priprema u luci, Sheldon je učenicima dao do znanja da na brodu nema milosti ni tolerancije spram nediscipline i razmaženosti. Momci će ubrzo i shvatiti zašto...

U filmu, uz spomenute, glume i Caroline Goodall, Scott Wolf, Jeremy Sisto, Ethan Embry, David Lascher, Balthazar Getty.

Scenarist je Todd Robinson (prema knjizi The Last Voyage of the Albatross C. Giega i F. Suttona), redatelj Ridley Scott.


Nedjelja, 2. svibnja na Drugom

Nedjelja, 2. svibnja na Drugom

Foto: Oluja bez oblaka / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!