Opstanak: Pad

27.07.2022.

05:43

Autor: HRT

Utorak, 2. kolovoza na Prvom

Utorak, 2. kolovoza na Prvom

Foto: Opstanak / 2. sezona

U utorak, 2. kolovoza, u 22 sata na Prvom prikazujemo prvu epizodu druge sezone dokumentarne serije Opstanak. U drugoj sezoni autorska ekipa predvođena Dubravkom Merlićem istražuje i analizira poteškoće i zastoje u kojima se nalazi hrvatsko gospodarstvo te pokušava ponuditi rješenja koja bi pomogla Hrvatskoj da dostigne gospodarske standarde razvijenijih zemalja Europske unije.

Sadašnji trenutak hrvatskoga gospodarstva obilježava ključno pitanje: zašto je Hrvatska - nekada treća najrazvijenija država istočne i jugoistočne Europe, odmah iza Češke i Slovenije - u međuvremenu relativno zaostala za svima te se zajedno s Bugarskom nalazi na dnu Europske unije. Jesu li uzroci svih gospodarskih poteškoća objašnjivi isključivo posljedicama rata i privatizacijom, ili ima i drugih razloga koje treba uzeti u obzir?

Utorak, 2. kolovoza na Prvom

Utorak, 2. kolovoza na Prvom

Foto: Opstanak / 2. sezona

U šest epizoda donosimo svjedočenja poduzetnika, djelatnika i analitičara koji pokušavaju objasniti stanje u poljoprivredi, energetici i turizmu. Uz to, Opstanak istražuje potencijale industrije u Hrvatskoj, kašnjenje u digitalizaciji te ulogu države u ekonomiji. U zaključnoj šestoj epizodi pokušava predložiti poteze koji bi Hrvatsku pokrenuli s mjesta.

1. epizoda: PAD

Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća Hrvatska je ekonomski bila među tri najrazvijenije socijalističke države - ispred nje su bile samo Češka i Slovenija. No, prelazak iz socijalizma u demokraciju i kapitalizam donio je nove okolnosti u kojima Hrvatska nije uspjela zadržati mjesto među vodećim ekonomijama. Dok je Hrvatska početkom devedesetih ratovala i borila se za nezavisnost, druge postsocijalističke zemlje obavile su privatizaciju i uključile se u europske lance razmjene.

Utorak, 2. kolovoza na Prvom

Utorak, 2. kolovoza na Prvom

Foto: Opstanak / 2. sezona

Dok se Hrvatska pod blokadom ulaska u EU bavila poslijeratnom obnovom, drugi su ulazili u EU, otvarali nove tvornice i izvozili. Kako se dogodilo da Hrvatska nakon trideset godina tavori na začelju Europske unije? Koliko su za frustrirajući položaj krive povijesne okolnosti, a koliko Hrvati sami? Na ta pitanja u ovoj epizodi odgovorit će radnici tvornica koje su prestale raditi, poduzetnici i eksperti za ekonomska pitanja.

Autor projekta je Dubravko Merlić. Stručni savjetnik je Velimir Šonje. Scenaristi su Željko Matić i Dubravko Merlić.

Redatelj je Igor Husak, producenti su Dubravko Merlić i Matej Merlić, a urednik Krešimir Čokolić.

Produkcija: Castor Multimedia za HRT

U videoteci multimedijske usluge HRTi dostupne su prva i druga sezona dokumentarne serije Opstanak.

Utorak, 2. kolovoza na Prvom

Utorak, 2. kolovoza na Prvom

Foto: Opstanak / 2. sezona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!