17:09 / 15.04.2021.

Autor: HRT

Opstanak: Mrtvi kapitali

Ponedjeljak, 26. travnja na Prvom

Ponedjeljak, 26. travnja na Prvom

Foto: Opstanak 2 / dokumentarna serija

U ponedjeljak, 26. travnja na Prvom programu u 20:10 ne propustite 2. epizodu dokumentarne serije Opstanak - Mrtvi kapitali.

Hrvatska se tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća u velikoj mjeri deindustrijalizirala i odlučila svoju ekonomsku budućnost gotovo u potpunosti temeljiti na prirodnim resursima poput poljoprivrede i energetskih potencijala.

Procjenjujući stanje tih dvaju sektora danas, trideset godina nakon osamostaljenje Hrvatske, teško je ne primijetiti da su i poljoprivreda i energetski potencijali nedovoljno iskorišteni te da još uvijek čekaju da ih se pravilnim strategijama iskoristi sustavnije.

Ponedjeljak, 26. travnja na Prvom

Ponedjeljak, 26. travnja na Prvom

Foto: Opstanak / dokumentarna serija

U drugoj epizodi serije Opstanak autorska ekipa propituje zašto je seljaka sve manje i zašto odlaze na slabo plaćene poslove izvan Hrvatske, a svoju zemlju i domove ostavljaju praznima. S ekspertima, ali i poljoprivrednicima razgovaramo i o politici prema poljoprivrednom zemljištu te odnosu države prema državnom zemljištu. Uz to, sugovornici su i neki mladi i ambiciozni ljudi koji svojim projektima dokazuju da se i u poljoprivredi može biti inovativan.

Cijela Europska unija okrenula se obnovljivim izvorima energije kojima Hrvatska obiluje. No, i tu Hrvatska nije do kraja iskoristila svoje potencijale vode, vjetra i sunca pa zaostaje za većinom zemalja. Koliko je to zaostajanje možda najbolje pokazuje činjenica da slovenski grad Maribor ima više solarnih panela na privatnim kućama, nego što ih na privatnim kućama ima cijala Hrvatska.

Zašto se u korištenju obnovljivih izvora često pojavljuje nepravilnosti, pa i kriminalne radnje, te što Hrvatska mora promijeniti da bi se u korištenju obnovljivih izvora približila europskim zemljama, donijet će drugi dio ove epizode.

Autor projekta je Dubravko Merlić. Stručni savjetnik je Velimir Šonje. Scenaristi su Željko Matić i Dubravko Merlić.

Redatelj je Igor Husak, producenti su Dubravko Merlić i Matej Merlić, a urednik Krešimir Čokolić.

Produkcija: Castor Multimedia za HRT

Dokumentarnu seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci će biti dostupne emitirane epizode.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!