Opstanak: Mala zemlja za veliki odmor

30.07.2022.

15:40

Autor: HRT

Četvrtak, 4. kolovoza na Prvom

Četvrtak, 4. kolovoza na Prvom

Foto: Opstanak / 2. sezona dokumentarne serije

Mala zemlja za veliki odmor, naziv je treće epizode druge sezone dokumentarne serije Opstanak, a prikazujemo je u četvrtak 4. kolovoza na  Prvom u 22 sata. U ovoj epizodi bit će riječi i o čestim zastojima u investiranju u turizam, a posebno će biti obrađen slučaj obnove dubrovačkog hotela Belvedere. S druge strane, pokazat ćemo zašto Istra u odnosu na druge regije prednjači u turizmu.

Prema nekim procjenama prihodi od hrvatskog turizma u godinama do pandemije virusa COVID-19 čine više od 19% hrvatskog BDP-a, što je najviše među mediteranskim zemljama članicama Europske unije.

Četvrtak, 4. kolovoza na Prvom

Četvrtak, 4. kolovoza na Prvom

Foto: Opstanak / 2. sezona dokumentarne serije

Glavna karakteristika hrvatskog turizma je visoka sezonalnost, opet među najvišima među mediteranskim zemljama EU-a. Iz te karakteristike proizlaze i glavne mane poput slabog učinka prelijevanja na druge sektore, zatim visokog udjela sezonskih radnika, te predimenzioniranog udjela privatnog smještaja i kampova u odnosu na hotelski smještaj. Razmotrit će se potezi koje Hrvatska mora u turizmu napraviti da produži sezonu te vidjeti kako to funkcionira na primjerima poput filmskog i zdravstvenog turizma.

Četvrtak, 4. kolovoza na Prvom

Četvrtak, 4. kolovoza na Prvom

Foto: Opstanak / dokumentarna serija

Autor projekta je Dubravko Merlić. Stručni savjetnik je Velimir Šonje. Scenaristi su Željko Matić i Dubravko Merlić.

Redatelj je Igor Husak, producenti su Dubravko Merlić i Matej Merlić, a urednik Krešimir Čokolić.

Produkcija: Castor Multimedia za HRT

Dokumentarnu seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme je i dostupna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!