Opstanak: Odlazak - Irska

20.07.2022.

14:12

Autor: HRT

Četvrtak, 21. srpnja na Prvom

Četvrtak, 21. srpnja na Prvom

Foto: Opstanak / dokumentarna serija

Odlazak - Irska, naziv je trećeg nastavka dokumentarne serije Opstanak koju prikazujemo u četvrtak 21. srpnja u 22 sata na Prvom programu HTV-a. 

Irska je od zemlje koja je imala enorman odljev stanovništva postala zemlja koja privlači mlade i obrazovane ne samo iz Hrvatske nego iz cijele Europe. Razgovarali smo s našim iseljenicima u Dublinu i Corku, koji nam otkrivaju svoje sudbine, razloge odlaska, prednosti i mane života u Irskoj. Za većinu je povratak opcija o kojoj još ne razmišljaju, prvenstveno zbog situacije u Hrvatskoj koja je za njih frustrirajuća, ali i zbog dobrih uvjeta koje imaju u Irskoj. Uz jasna pravila igre, nepostojanje korupcije i nepotizma, Hrvati koji su tamo s djecom ističu pozitivan odnos irske države prema djeci i roditeljima. Od mana, naši sugovornici spominju stanarine i zdravstvo.

video thumb

Sudjeluju: izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta - Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofski fakultet; doc. dr. sc. Marin Strmota - Katedra za demografiju, Ekonomski fakultet; dr. sc. Nenad Pokos - Centar za populacijske studije, Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar"; vlč. Josip Levaković - voditelj Hrvatske katoličke misije Dublin od 2016.; Ivan Stojanović - osnivač i direktor Irish Recruitera; Alen Lončarek - vlasnik tvrtke Adriatic Taste; Darragh Doyle - voditelj komunikacija, Epic muzej.

Scenaristi su Dubravko Merlić, Željko Matić i Stjepan Šterc.

Redatelj je Ivan Sikavica, montaža Ivor Šonje, direktor fotografije Ante Cvitanović, producent Dubravko Merlić, a urednik Krešimir Čokolić.

Produkcija: Castor Multimedia za HRT

Dokumentarnu seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci je i dostupna.

Četvrtak, 21. srpnja na Prvom

Četvrtak, 21. srpnja na Prvom

Foto: Opstanak / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!