Opstanak: Odlazak - Njemačka

20.07.2022.

14:56

Autor: HRT

Utorak, 19. srpnja na Prvom

Utorak, 19. srpnja na Prvom

Foto: Opstanak / dokumentarna serija

Odlazak - Njemačka, naziv je drugog nastavka dokumentarne serije Opstanak koju prikazujemo u utorak 19. srpnja na Prvom u 22 sata. 

Podaci koji pokazuju broj novorođenih, umrlih i iseljenih toliko su negativni da već sada ugrožavaju većinu ključnih segmenata života u Hrvatskoj. Nastave li se ti negativni trendovi, posebno u iseljavanju, i dalje, Hrvatska može očekivati da će za desetak godina stići do brojke od tri milijuna stanovnika, što će ugroziti sve ekonomske, financijske i socijalne sustave.

video thumb

U ovoj epizodi odlazimo u Njemačku i razgovaramo s ljudima koji su odlučili tamo potražiti svoju sreću. Ta je zemlja još od 60-ih godina prošlog stoljeća tradicionalno odredište Hrvata koji se iseljavaju. Uglavnom je riječ o obiteljima koje imaju djecu, ili su došli s djecom, što njihov povratak u Hrvatsku čini težim i prilično neizvjesnim.

Sudjeluju: doc. dr. sc. Stjepan Šterc - pomoćnik ministra razvitka i obrane 1996. - 2000.; doc. dr. sc. Roko Mišetić - Institut za migracije i narodnosti; prof. dr. sc. Dražen Živić - Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar"; Marko Jelić - gradonačelnik Knina; Branko Bajan Jale - umirovljeni poštar i branitelj; Ivan Klasnić - predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije; Mato Somić - bivši radnik Željezare Sisak.

Autro projekta je Dubravko Merlikć, scenaristi su Dubravko Merlić, Željko Matić i Stjepan Šterc.

Redatelj je Ivan Sikavica, montaža Ivor Šonje, direktor fotografije Ante Cvitanović, producent Dubravko Merlić, a urednik Krešimir Čokolić.

Produkcija: Castor Multimedia za HRT

Dokumentarnu seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci je i dostupna.

Utorak, 19. srpnja na Prvom

Utorak, 19. srpnja na Prvom

Foto: Opstanak / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!