Opstanak: Ostanak

27.07.2022.

16:44

Autor: HRT

Ponedjeljak, 1. kolovoza na Prvom

Ponedjeljak, 1. kolovoza na Prvom

Foto: Opstanak / dokumentarna serija

Sedma, posljednja epizoda dokumentarne serije Dubravka Merilića, Opstanak, koja obrađuje demografski slom Hrvatske, sažima bitne točke iz prethodnih nastavaka te propituje ideje koje bi mogle dovesti do kvalitetnijeg života onih koji su ostali i povratka onih koji su se iselili. Epizodu emitiramo u ponedjeljak, 1. kolovoza, u 22 sata na Prvom, a dostupna je, kao i cijela sezona Opstanka, u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Bit će riječi i o pokušajima dosadašnjih vlada da se u Hrvatskoj provedu demografske mjere te kakav je odnos državnih institucija prema demografiji. Prikazat ćemo i pozitivne primjere nekih lokalnih zajednica, koje su, svjesne problema, poduzele aktivnosti i programe koji donose rezultate. S nekolicinom eksperata analizirat ćemo koji su izvori i načini rješavanja demografske problematike uz pozitivne primjere pojedinaca i tvrtki koji su pronašli kvalitetan način ostanka u Hrvatskoj.

Sudjeluju: prof. dr. sc. Ivan Koprić - Katedra upravne znanosti, Pravni fakultet; Davor Huić - konzultant i direktor Briefing komunikacija, predsjednik udruge Lipa; Richard Grieveson - zamjenik direktora u WIIW-u (Bečki Institut za Internacionalna Ekonomska Istraživanja); Ciaran Cannon - irski ministar Države za dijasporu i internacionalni razvoj; Zvonimir Kalić - poljoprivrednik s OPG-om na bazi industrijske konoplje; Jovan Božić - poljoprivrednik; Tuga Tarle - hrvatska diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture, književnica.  

Ponedjeljak, 1. kolovoza na Prvom

Ponedjeljak, 1. kolovoza na Prvom

Foto: Opstanak / dokumentarna serija

Scenaristi su Dubravko Merlić, Željko Matić i Stjepan Šterc.

Redatelj je Ivan Sikavica, producent Dubravko Merlić, a urednik Krešimir Čokolić.

Montažer je Ivor Šonje, montažer zvuka Tihomir Vrbanec, a skladatelj Matej Merlić.

Produkcija: Castor Multimedia za HRT 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!