Osijek: Grkokatolička litugija na ukrajinskom jeziku

23.03.2022.

09:46

Autor: HRT

Nedjelja, 27. ožujka na Četvrtom

Nedjelja, 27. ožujka na Četvrtom

Foto: Osijek: Grkokatolička litugija na ukrajinskom jeziku / HRT

U nedjelju, 27. ožujka na Četvrtom programu u 17:30 iz Osijeka prenosimo grkokatoličku litugiju na ukrajinskom jeziku. Prijenos liturgije istočnog obreda gesta je solidarnosti i suosjećanja HRT-a s našom braćom i sestrama u Kristu iz Ukrajine koji su pogođeni strahotama nametnutog im rata.

Povodom ratnih strahota koje se događaju u Ukrajini ovih dana, HRT iz Osijeka, iz grkokatoličke župne crkve Krista Kralja, koja je ujedno i samostanska kapela sestara bazilijanki podrijetlom iz Ukrajine, prenosi grkokatoličku liturgiju sv. Bazilija Velikog na ukrajinskom jeziku za sve izbjegle Ukrajince i Ukrajinke koji su privremeni smještaj našli pored drugih zemalja i u Hrvatskoj.

Liturgiju će služiti o. Ljubomir Sturko, župnik grkokatoličke župe Krista Kralja u Osijeku. Suslužitelji će biti svećenici iz Ukrajine (o. Igor Sikora i o. Aleksandar Hmilj), koji upravljaju grkokatoličkim župama u Slavoniji.

Inače, sestre bazilijanke su u Osijeku od 1939. godine. Obližnji samostan njihova je matična kuća.

S njime počinje i povijest grkokatoličke župe u Osijeku. Sestre su u počecima pripadale Europskoj provinciji, a danas pripadaju Provinciji sv. Arkanđela Mihaela. Crkva Krista Kralja posvećena je 2002.

Organizator Luka Zadravec, redatelj Davor Borić, urednik i komentator Dragutin Siladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!