Osijek: Protestantsko bogoslužje, prijenos

24.03.2022.

09:33

Autor: HRT

Nedjelja, 27. ožujka na Prvom

Nedjelja, 27. ožujka na Prvom

Foto: Protestantsko bogoslužje / HRT

U nedjelju, 27. ožujka na Prvom programu u 10 sati iz Osijeka prenosimo protestantsko bogoslužje. Svečano bogoslužje iz evanđeoske pentekostne crkve Radosne vijesti predvodit će pastor Damir Špoljarić, predsjednik Saveza pentekostnih Crkava u RH. Propovijedat će prof. dr. sc. Peter Kuzmič, dekan Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku.

Pentekostalci su ime dobili po novozavjetnoj grčkoj riječi Pentekostes (Pedeseti dan), što označava 50. dan od Isusova Uskrsnuća, a to je Dan Duhova, rođendan Crkve. Pentekostalizam je vrlo dinamičan pokret vjere, probuđenja i obraćenja po Duhu Svetomu. Evanđeoska Crkva Radosne vijesti u Osijeku reformacijske je baštine i nastala je sredinom 30-ih godina prošloga stoljeća.

Ta je zajednica vjernika u početku bila brojčano mala, ali duhom snažna, bila je i zabranjivana te se selila na više lokacija u gradu. Godine 1949. od osječke Židovske općine dobiva na korištenje u ratu teško oštećenu donjogradsku sinagogu. Godinu poslije u židovskom hramu počinju se održavati bogoslužja, a 1978. je i kupuju. Pastor Andrija Sabo krenuo je s obnovom.

Tri godine se obnavljalo te je 1981. bilo posvećenje sakralnog prostora. Evanđeoska crkva ima svoje crkvene zajednice u četrdesetak mjesta u Hrvatskoj, od Korčule do Iloka, i među prvima je u svojim službama imala žene. Bogoslužja su im prožeta gorljivom molitvom i zanosnom duhovnom glazbom. 

Organizator Luka Zadravec, režija Davor Borić, komentator i urednik Dragutin Siladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!