16:52 / 07.02.2021.

Autor: HRT

Ošljačka saga

Ponedjeljak, 8. veljače na Trećem

Ponedjeljak, 8. veljače na Trećem

Foto: Ošljačka saga / dokumentarni film

Ošljak je Valčićeva oaza u kojoj nalazi mir, ali i vječnu inspiraciju. Ovo nije samo priča o otoku nego i glazbena priča u kojoj pratimo život na jednom malom otoku, smještenom između sela i grada, između Zadra i Preka, otoka duge povijesti i bogate tradicije. U ponedjeljak, 8. veljače u 22:35 budite uz Treći program i ne propustite dokumentarni film  Ošljačka saga (2016.). 

 Iako je smješten između Zadra i Preka, na Ošljaku živi samo 15 stanovnika. Najpoznatiju pjesmu o Ošljaku, Ošljačka saga, napisao je Davor Valčić i pjeva ju sa svojom grupom Postolar Tripper. "Ošljačka saga" je napisana u dijalektu i opisuje sjećanja na neke ljude i događaje koje pamti iz djetinjstva. S dozom satire i humora pjeva o velikoj ljubavi prema Ošljaku, ali i općenito o životu na otoku. U dokumentarcu vidimo neke ljude koje on opisuje u svojim pjesmama, a iako pjevaju u dijalektu, Postolari nisu odabrali tipičan dalmatinski izričaj nego reagge, salsu, rap, ska... Ošljak je Valčićeva oaza u kojoj nalazi mir, ali i vječnu inspiraciju. Ovo nije samo priča o otoku nego i glazbena priča u kojoj pratimo život na jednom malom otoku, smještenom između sela i grada, između Zadra i Preka, otoka duge povijesti i bogate tradicije.

Autorica filma je Tanja Kanceljak.

Tonski snimatelj Damir Tepeš, majstor rasvjete Gordan Abramović, montažer Matija Zajec, snimatelj Dražen Lipka.

Glazbu potpisuje Postolar Tripper.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!