Osmi povjerenik

09.02.2022.

08:43

Autor: HRT

Četvrtak, 24. veljače na Drugom

Četvrtak, 24. veljače na Drugom

Foto: Osmi povjerenik / film

U četvrtak, 24. veljače, u 21 sat na Drugom programu prikazujemo hrvatski film Osmi povjerenik, nastao prema istoimenom romanu Renata Baretića.

Arogantni, ambiciozni političar Siniša Mesjak pred izbore se nađe u središtu namještenog skandala. Vlada ga želi skloniti od očiju javnosti i šalje ga na Trećić, najudaljeniji naseljeni hrvatski otok, kako bi organizirao lokalne izbore - što je zadatak koji prethodnih sedam povjerenika nije uspjelo izvršiti.

video thumb

Stanovnici Trećića zašli su u treću životnu dob, govore nerazumljivim dijalektom i komunikacijski su odsječeni od ostatka države, a jedina osoba koja mu pomaže jest Tonino, infantilni mladić koji boluje od čudne padavice. Dok pokušava izvršiti zadatak, povjerenik otkriva nestvarni svijet Trećića, ali i samoga sebe...

Osmi povjerenik je bio hrvatski kandidat za nagradu Oscar. Film je prilagođen za slijepe i slabovidne osobe. Ivan Salaj napisao je scenarij prema istoimenom romanu Renata Baretića i režirao film.

U filmu nastalu u produkciji Alka filma i HRT-a glume Frano Mašković, Borko Perić, Goran Navojec, Špiro Guberina, Ivo Gregurević, Filip Šovagović, Mate Gulin, Nadia Cvitanović, Iva Mihalić... 

Direktor fotografije je Slobodan Trninić, a montažer Marin Juranić. Kostimografkinja je Morana Starčević, scenografkinja Ivana Škrabalo, glazba: Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, a maska: Snježana Gorup. Urednik je Mislav Brumec.

Festivali i nagrade: Pulski filmski festival 2018. - Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu (Borko Perić), Zlatna arena za vizualne efekte (Tomislav Vujnović, Antonija Patljak, Siniša Mataić i Sandrino Požežanac), Zlatna arena za kostimografiju, Zlatna arena za scenografiju, Zlatna arena za glazbu (Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz), Beach Film Festival u Ohridu 2018. - Najbolji dugometražni igrani film.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!