17:30 / 01.07.2021.

Autor: HRT

Osmijesi ljetne noći

Ponedjeljak 12. srpnja na Trećem

Ponedjeljak 12. srpnja na Trećem

Foto: Osmijesi ljetne noći / film

U ponedjeljak 12. srpnja na Trećem programu u 21:55 prikazujemo film Osmijesi ljetne noći (SMILES OF A SUMMER NIGHT/SOMMARNATTENS LEENDE, 1955.). Zamjena partnera tijekom Ivanjske noć čest je motiv u kazalištu, kao i mjuziklima. Ni Bergman mu nije odolio, i to mu je donijelo prvi međunarodni uspjeh. "Osmijesi ljetne noći" jedan je od rijetkih Bergmanovih razigranih filmova u kojem ljubav pobjeđuje frustracije a tragedija se mijenja u farsu. Iako se i tu redatelj bavi složenim odnosima između muškaraca i žena.

U švedskom gradiću početkom 20. stoljeća sredovječni Fredrik Egerman (G. Björnstrand) oženi se s 19-godišnjom Anne (U. Jacobsson).

I nakon dvije godine brak još uvijek nije konzumiran zbog njezing ustezanja. Fredrik ima sina iz prvog braka Henrika (B. Bjelfvenstam) koji je student i zaljubljen u svoju maćehu, kao i ona potajno u njega. Fredrik odluči zatražiti pomoć od svoje bivše ljubavnice, kazališne glumice Desiree Armfeldt (E. Dahlbeck)...

U glavnim su ulogama Ulla Jacobsson, Eva Dahlbeck, Gunnar Björnstrand, Björn Bjelfvenstam, Harriet Andersson.

Scenarist i redatelj je Ingmar Bergman.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!