14:19 / 07.09.2020.

Autor: HRT

Ostavština cistercita: Francuska

-

-

Foto: - / -

U tri nastavka istražujemo povijest cistercitskih samostana. U čemu je bila tajna njihova uspjeha?
8. rujna na HRT - HTV 2 u 10:35

Putujemo u Francusku, Njemačku i Italiju, kako bismo otkrili više o fascinantnom svijetu srednjovjekovnog cistercitskog reda. Kako su stekli tolike vještine i ostvarili tako velika postignuća?

U tri nastavka istražujemo povijest cistercitskih samostana. U čemu je bila tajna njihova uspjeha? Vodimo vas u fascinantni svijet srednjovjekovne arhitekture, slikarstva, iluminacije, kiparstva, trgovine, hortikulture, vinogradarstva, stočarstva i ribogojstva. Zavirit ćemo u tajne medicine i astronomije te objasniti kako i zašto su samostani dali tako važan doprinos kulturnom razvoju zapadnog svijeta.

Otići ćemo u matični samostan Cîteaux u Francuskoj te objasniti kako je red nastao. U Njemačkoj je osnovano i mnogo ženskih samostana. Posjetit ćemo samostane Waldsassen, St. Marienstern i Wienhausen, koji su aktivni i danas. U Italiji analiziramo kako su umjetnost i kultura - primjerice djelo slavnog slikara i arhitekta Giotta - utjecali na život i graditeljstvo cistercita. Istražit ćemo opatiju Chiaravalle u okolici Milana i velike opatije u Laciju. Stare tradicije europskih samostana održale su se do danas.

Redatelji dokumentarne serije L'HÉRITAGE DES CISTERCIENS su Inga Wolfram, Elke Werry i Alessandro Melazzini.

Produkcija: Telekult Film und Medienproduktion za SWR/SR/MDR/ARTE
  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!