Osuđeni

16.11.2021.

15:30

Autor: HRT

Petak, 26. studenoga na Trećem

Petak, 26. studenoga na Trećem

Foto: Osuđeni / film

Hrvatska drama/triler Osuđeni na rasporedu je u petak, 26. studenoga, na Trećem programu u 22:15. Film Zorana Tadića iz 1987. godine snimljen je, kao i prethodni Tadićevi filmovi, prema scenariju jednog od najplodnijih hrvatskih suvremenih pisaca Pavla Pavličića te se bavi temom nepravedno osuđenog radnika kojem je sustav montirao krivnju. 

Bivši osuđenik Rade izlazi iz zatvora i odluči ispraviti nepravdu koja mu je nanesena te uz pomoć prijatelja Ive otme suca i javnu tužiteljicu koji su ga osudili. Budući da su se u blizini našli i sučeva kći s dečkom, otmu i njih te odvezu k Radinom ujaku u neko napušteno selo.

Rade je bio vođa štrajka, inače zaposlen kao skladištar. Kako bi ga se riješili funkcioneri su mu namjestili pronevjeru u skladištu zbog koje je završio u zatvoru. Radina je namjera da oteti osjete kroz što je on prošao boraveći u zatvoru dok Ivo, koji je inače pušten na uvjetnu slobodu, želi taoce zamijeniti za putovnicu i novac kako bi pobjegao preko granice...

Žanrovski smještena između drame i trilera filmska je priča kritički osvrt na društvenu situaciju kojom dominira moralna kaotičnost u kojoj svaki lik posjeduje dozu krivnje. Radnja je smještena u napušteno selo kamenjarskog ambijenta gdje su i otmičari i taoci upućeni isključivo jedni na druge i gdje počinju dolaziti do izražaja vrlo osobite karakterno-moralne crte svakog pojedinog lika.

U ulogama imamo prilike gledati vrhunsku glumačku ekipu: Radu Šerbedžiju, Ivu Gregurevića, Miru Furlan, Fabijana Šovagovića, Sonju Savić, Zvonimira Torjanca, Borisa Buzančića, Jovana Ličinu i druge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!