Otkrivamo Hrvatsku: Pučišća

12.08.2021.

08:40

Autor: HRT

Pučišća

Pučišća

Foto: Tatjana Rau / HRT

U četvrtak, 19. kolovoza, u emisiji Otkrivamo Hrvatsku, koja je na rasporedu u 15:30 na Četvrtom programu HTV-a, odlazimo u Pučišća.

"Sjećam se onog jutra kad sam brodom na jedra ulazio u Pučišća kao u začarani svijet. Kuće su imale izgled ljudi. Ali, te slike ranog djetinjstva koje palucaju u dubini samoće, u bjelini popločanih krovova, otimlju se riječima i tonu neuhvatljive, uranjaju i izranjaju iz bezdana vremena" - zapisao je Jure Kaštelan u doba kad su se u pučiškoj vali sidrili jedrenjaci.

Isklesani bijeli krovovi pričaju o čovjeku koji je vlastitim rukopisom u kamenu zapečatio svoj krov nad glavom. Tu ljudi doista znaju pokazati što znači biti svoj na svome, a opet, prigrle te kao da i sam tamo pripadaš, ma iz kojeg kraja svijeta stigao u njihovu lipu, duboku valu.

I tako ostaneš fasciniran, ne samo bogatom i znamenitom poviješću i glasovitim klesarskim umijećem Pučišćana nego i toplinom koja struji između ljudi, neba i kamena - od Stipanske luke sve do Straževnika.

Scenaristica i redateljica je Tatjana Rau. Snimatelj je Jurica Ožić Bebek, montažeri su Iva Blašković i Mladen Radaković, a producentica Sunčana Hrvatin Kunić.

Emisiju pratite i preko multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!