11:52 / 04.07.2021.

Autor: HRT

Otkrivamo Hrvatsku: Susak

Otkrivamo Hrvatsku: Susak

Otkrivamo Hrvatsku: Susak

Foto: HTV / HRT

Emisiju Otkrivamo Hrvatsku: Susak ne propustite u nedjelju 18. srpnja u 18:25 na Četvrtom programu HTV-a.

Kruh na Susak dolazi kada dopuste bura ili jugo, a više od pola godine gotovo i nema dana bez njih. Dočekivanje i ispraćanje broda ovdje nije tek puka činjenica, nego "obredni događaj". Susak, otok bez automobila i hotela, otok pijeska, trstike, vinograda, boba, arhaičnoga susačkoga govora, šarenih - mini narodnih nošnji... zapravo čine samo dva sela, Gornje i Donje, podjednako pusta. Živjelo je u njima, ne tako davno, gotovo 2000 duša.

Otkrivamo Hrvatsku: Susak

Otkrivamo Hrvatsku: Susak

Foto: HTV / HRT

Razasule ih nedaće po bijelome svijetu, pa je sada Suščana, samo ondje preko bare, u Americi, puno, puno, puno više negoli na otoku. Omjer 3000 prema dvjestotinjak. Malo je onih koji su se vratili zauvijek otvoriti "škure", ali na sreću "Sujćana", kako si tepaju starosjedioci, ima "furešta".

Zarobljeni u otočnoj svakodnevici u skladnome suživotu uživaju u miru, točnije čuvaju ga ko oko u glavi! Barem do ljeta...

Scenaristica je Silvija Trnčević. Snimatelj je Dražen Lipka, montažer Igor Kožić, a redatelj Neven-Mihael Dianežević.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci spomenute platforme dostupna su emitirana izdanja ciklusa Otkrivamo Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!