12:02 / 12.04.2021.

Autor: HRT

Prijenos svečanog otvorenja 31. Muzičkog biennala Zagreb

Zagrebački solisti

Zagrebački solisti

Foto: Filip Kos / PIXSELL

U nedjelju 18. travnja na Trećem od 20:05 izravno prenosimo svečano otvorenje 31. Muzičkog biennala Zagreb 2021. koje sadržajno čini koncert Zagrebačkih solista u Hrvatskom glazbenom zavodu, zbog posebnih epidemioloških mjera, bez publike. Prijenos pratite i na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Kako festival ove godine slavi 60. rođendan, napravljen je glazbeni presjek kroz program našeg povijesnog instrumentalnog ansambla od dvanaestorice gudača koji je tek nešto stariji od ovoga festivala i tradicionalno čini njegov koncertni program.

Bit će to glazbeno bogata večer posvećena starim i novim djelima skladateljima usko vezanima za noviju ili stariju povijest Biennala.

video thumb

U uvodnom dijelu koncerta najavljujemo što sve čini 31. MBZ, uz razgovor s njegovom umjetničkom ravnateljicom Margaretom Ferek-Petrić koja otkriva što ne smijemo propustiti ove posebne, pandemijske biennalske godine.

Margareta Ferek-Petrić

Margareta Ferek-Petrić

Foto: promo / promo

Podsjećamo, festival će nakon otvorenja biti raspoređen u četiri bloka, u skladnom rasteru "živih" i "online" događaja, u sljedećih pola godine (između travnja i rujna 2021.).

Voditelji emisije su Dražen Ilinčić i Jana Haluza. Redatelj je Danko Volarić, a urednice Lejdi Oreb i Jana Haluza.

Zagrebački solisti
  u Hrvatskom glazbenom zavodu izvode skladbe:

Milko Kelemen: Koncertantne improvizacije
Gordan Tudor: Concerto scosso, praizvedba
Ruben Radica: Lirske varijacije
Stanko Horvat: Perpetuum mobile
Frano Parać: Dva stavka za gudače

Program pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!