Otvorenje 47. Samoborske glazbene jeseni 2022.

04.10.2022.

10:40

Autor: HRT Komunikacije

Samoborske glazbene jeseni 2022.

Samoborske glazbene jeseni 2022.

Foto: promo / promo

U srijedu 5. listopada na Trećem programu od 18:50 prikazujemo svečano otvorenje 47. Samoborske glazbene jeseni iz crkve Sv. Anastazije u Samoboru. 

Već 47. godinu zaredom sve blagodati ponude živopisnog baroknog gradića u blizini Zagreba upotpunjuje glazba. Za to je zaslužan festival probrane vrijednosti i vrhunskih interpreta, Samoborska glazbena jesen (SGJ), koji zdušno vode umjetnički voditelj Srećko Bradić i producentica Renata Glojnarić. I ovaj je put program bio u znaku vrhunske glazbe, strasti, energije i prijateljstva, dakle, svega onoga što i očekujemo od najviše umjetnosti - da nas pokrene, izbaci iz rutine. 

Večer otvorenja povjerena je svjetskom violončelistu Kianu Soltaniju koji okuplja prijatelje i omiljene partiture. Prvi mu je izbor gitarist Petrit Çeku - dvojica inspirativnih umjetnika sličnog profila izvode veći dio programa iz pera španjolskih i latinoameričkih skladatelja. Sinergija snažnih individua povezala je njihove sviračke habituse u jedno zvučno tijelo u kojemu se ne razaznaje "trzanje" od "gudanja".

Drugi dio programa obilježile su udaraljke, odnosno gudački kvartet: srpsko-slovenska udaraljkašica Aleksandra Šuklar u suvremenom djelu To the Gods of Rhythm za djembe i glas svojega nekadašnjeg profesora s Bečkog sveučilišta, Nebojše Jovana Živkovića, te kvartet koji su uz Soltanija na violončelu činili njegovi kolege-gudači iz Liegea, Kölna i Pariza: violinisti Marc Bouchkov i Alexey Stychkin te violistica Sindy Mohamed. Njihov je izbor pao na dvije atraktivne skladbe suvremenog talijanskog skladatelja i violončelista Giovannija Sollime u skladnom spoju minimalizma, ritmičnosti, klasičnih harmonija i balkanskih motiva. 

Urednica Jana Haluza, a redateljica prijenosa Vesna Fijačko Fodor

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!