Ove jeseni na HRT-u hrvatske filmske premijere

13.09.2022.

10:24

Autor: HRT Komunikacije

Četvrtak, 22. rujna na Drugom

Četvrtak, 22. rujna na Drugom

Foto: Murina / film

HRT-ova nova programska shema donosi i hrvatske filmske premijere. Jesen "otvaramo" filmom "Murina" koji je na rasporedu u četvrtak, 22. rujna na Drugom programu u 21:10 na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

video thumb

Film "Murina" govori o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante, a koji počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. 

Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima.

Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.    

video thumb

Redateljica je Antoneta Alamat Kusijanović, a u filmu glume Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić, Cliff Curts. Urednica je Jasmina Božinovska Živalj.

Producent filma je Antitalent za HRT.     

U nastavku donosimo naslove i kratki pregled i ostalih domaćih filmova:

"Tereza37"

Tereza ima 37 godina, živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena. 

Četvrtak, 29. rujna na Drugom

Četvrtak, 29. rujna na Drugom

Foto: Nikola Predović / Tereza37

Redatelj je Danilo Šerbedžija, uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković, Goran Bogdan. Urednik je Mislav Brumec.

Producent filma je Focus media za HRT. 

Film je na rasporedu 29. rujna na Drugom programu. 

Tereza37

Tereza37

Foto: Nikola Predović / film

"Zbornica"

Suočena s restrikcijama školskog sustava te okružena obeshrabrenim učiteljima, nova i entuzijastična osnovnoškolska pedagogica Anamarija ulazi u vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Četvrtak, 6. listopada na Drugom

Četvrtak, 6. listopada na Drugom

Foto: Zbornica / film

Redateljica i scenaristica je Sonja Tarokić, a glumačku postavu čine Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz. Urednik je Mislav Brumec.

Producent filma je Kinorama za HRT.

Film je na rasporedu 6. listopada na Drugom programu. 

Četvrtak, 6. listopada na Drugom

Četvrtak, 6. listopada na Drugom

Foto: Zbornica / film

"Zora"

Dok se Matijina obitelj bori s neizliječenom traumom, njihovi sumještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Izgubivši vjeru, Matija bezuspješno pokušava pronaći pravog sebe, no zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba.

Četvrtak, 13. listopada na Drugom

Četvrtak, 13. listopada na Drugom

Foto: Zora / film

Scenarist i redatelj je Dalibor Matanić. U glavnim su ulogama Tihana Lazović, Krešimir Mikić, Lara Vladović, Maks Kleončić, Nataša Matjašec Rošker, Marko Mandić. Urednik je Mislav Brumec.

Film je za HRT proizvela producentska kuća Kinorama.

Film je na rasporedu 13. listopada na Drugom programu.

“Plavi cvijet"

Sredovječna Mirjana službenica je u zagrebačkoj tvornici konca. Na dan proslave 20. obljetnice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvjetljavaju dijelove njezina života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji. "Plavi cvijet" film je o ženi, majci i kćeri, film koji budi emotivne asocijacije i nuka nas da dobro promotrimo sami sebe.

Četvrtak, 20. listopada na Drugom

Četvrtak, 20. listopada na Drugom

Foto: Plavi cvijet / film

Redatelj je Zrinko Ogresta, a u filmu glume Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić. Urednica je Zinka Kiseljak.

Producent je Interfilm.

Film je na rasporedu 20. listopada na Drugom programu.  

Četvrtak, 20. listopada na Drugom

Četvrtak, 20. listopada na Drugom

Foto: Plavi cvijet / film

Termin rezerviran za domaće igrane filmove ostaje četvrtkom navečer na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT - HTV2).    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!