15:26 / 04.05.2022.

Autor: G.H./HRT

Ove srijede preporučujemo na radiju

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kratice i pokrate nisu isto - različito nastaju i na njih se primjenjuju drukčija pravopisna pravila. O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek gošća je emisije Hrvatskog radija "A, sada Vlada" koju nakon vijesti u 8 sati uređuje i vodi Ivica Ružičić.

A sada Vlada podcast

A sada Vlada podcast

Foto: HRT / HRT

U emisiji o filmu Licem u lice od 10:05 donosi vam pojedinosti o ovogodišnjim Danima hrvatskog filma. Osvrnut ćemo se i na repertoarni naslov Sjevernjak, začudan art-spektakl utemeljen na nordijskoj mitologiji kao i na Notre-dame u plamenu, filmsku rekonstrukciju požara koji je uništio jednu od najpoznatijih svjetskih katedrala.

Licem u lice

Licem u lice

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Svemirsko doba u 1972. godini tema je emisije Divni novi svijet od 12:30.

Divni novi svijet

Divni novi svijet

Foto: HRT / HRT

Pustinje na Zemlji se šire. Uzrok su klimatske promjene, ali i ljudsko djelovanje. Kako usporiti procese dezertifikacije znaju agronomi. A kada spominjemo pustinje treba se dotaknuti one najveće, Sahare. U emisiji Oko znanosti od 13:10 predstavit ćemo rad znanstvenika o donosu Saharske prašine na Jadran.

Oko znanosti

Oko znanosti

Foto: HRT / HRT

U emisiji za veliku i malu djecu i njihove roditelje Zavrti zvrk od 13:45 govorimo o djeci i robotima.

Zavrti zvrk

Zavrti zvrk

Foto: HRT / HRT

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete album Music Conversation Silvija Glojnarića i Jazz orkestaa Hrvatske radiotelevizije.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Ivane Gudelj: Trenutak kad su me zagrlili zidovi. U stanu koji joj ne pripada, u stanu s puno svjetla, u zgradi stvorenoj usred zelenila, ona se osjeća klaustrofobično, napadnuta od zidova. Odlučuje se za beskućništvo usred parka, ali i tamo je napadaju, ovoga puta ljudski pogledi, njihovi komentari. Postaju poput opresivnih nevidljivih zidova. I zato počinje graditi vlastite zidove, one koji će je grliti, u kojima će se osjećati dobro.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nade Mihaljević: Rođendan nepobjedivog Sunca.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U večernjem programu Uvijek Prvi od 20:15 posjetili smo Festival znanosti i doznajemo više o meteorološkim mjerenjima, eteričnim uljima i utjecaju korištenja mobitela na mlade. Govorimo o Danima medijske pismenosti, a vodimo vas i na državni susret Lidrano.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija dnevni radijski show Drugi dio dana od 14 sati donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HR2 / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskog radija od 19 sati u emisiji Tumači glazbe slušat ćete dirigenta Davida Batesa i svirače njegova ansambla "La Nuova Musica" u izvedbi šest Haendelovih obligatnih arija da bi pokazali kako djeluje ta fuzija vokalnog i instrumentalnog.

Tumači glazbe

Tumači glazbe

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!