Ove srijede preporučujemo na radiju

30.11.2022.

07:53

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Lako je opjevati zelene ili plave oči. Ali što ako su one zeleno-plave ili zelenoplave? Doznajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o filmu Licem u lice od 10:05 donosimo osvrte na debitantski film Davida Kapca i Andrije Mardešića Stric i na dramu Rekla je, utemeljenu na istinitoj priči koja je umnogome pomogla nastanku i razvoju Me Too pokreta. Novi umjetnički ravnatelj Pulskog festivala Danijel Pek predstavit će nam glavne smjernice svog programa, a Petar Milat, direktor Human Rights Film Festivala govorit će o fokusu ovogodišnjeg festivalskog izdanja na rat u Ukrajini.

Licem u lice

Licem u lice

Foto: HRT / HRT

Odlazak kune u povijest i dolazak eura od 1. siječnja 2023. godine tema su nove Eurotribine u organizaciji Hrvatskog radija i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, koja će se, u sklopu ciklusa:

EU – perspektive i izazovi, održati u Kući Europe. Kako će nam izgledati početak života s eurom u novčaniku, što brine građane, a što očekuju poduzetnici odgovorit će gosti tribine: Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH; Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB; Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

Moderira Jasmina Popović, a tribinu možete pratiti u direktnom prijenosu na od 10:30 sati, ali i putem Facebook stranica Hrvatskog radija i Europskog parlamenta.

Eurotribina

Eurotribina

Foto: HRT / HRT

U emisiji Divni novi svijet u 12:30 se pitamo zašto su prirodoslovlje i matematika bauk u našim školama i nalazimo rješenja za taj problem. 

Divni novi svijet

Divni novi svijet

Foto: HRT / HRT

Jesu li mora i oceani tako tiha mjesta kao što mislimo i mogu li ribe "pričati", zašto cvrčci pjevaju u zboru te kako temperatura okoliša utječe na njihovu pjesmu otkivamo u emisiji Oko znanosti od 13:10 koju smo posvetili bioakustici kod riba i kukaca. 

Oko znanosti

Oko znanosti

Foto: HRT / HRT

U današnjoj emisiji za velike i male i njihove roditelje Zavrti zvrk od 13:45 govorimo o najvažnijoj temi danas, a to je igranje. 

Zavrti zvrk

Zavrti zvrk

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 14:05 slušat ćete pjevača Juru Stublića.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bit će gost emisije S Markova trga. O saborskim i drugim aktualnim političkim temama od 16:05 na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije s predsjednikom Sabora razgovarat će Sanja Rabuzin-Pavić.

S Markova trga

S Markova trga

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Sanje Lovrenčić: Noć bez mjeseca.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20:45 možete pratiti prijenos rukometne utakmice Lige prvaka PPD Zagreb – Veszprem.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Novi nastavak romana "Ledina", prema djelu Božice Brkan, emitirat ćemo u terminu Radio romana od 8:30.

U prvome dijelu emisije U vizualnom kodu od 9 sati vizualni umjetnik Predrag Todorović govori o svojoj izložbi u Galeriji Atelje u Ljubljani, u drugome dijelu kustosica Davorka Perić osvrnut će se na skupnu izložbu "Tabula rasa" koju je zajedno s Darkom Šimičićem osmislila u prostorima Galerije Forum, odnosno Srpskoga kulturnog društva Prosvjeta. Multimedijalni umjetnik Sandro Đukić objasnit će što se točno moglo vidjeti na njegovoj izložbi "Arhiv kao memorijski konstrukt 2" održanoj u Galeriji Matice hrvatske.

Završni stavci dvaju vrlo različitih djela sličnih naslova – Berliozove "Fantastične simfonije" i "Simfonijskih fantazija" Bohuslava Martinůa susreću se u Kratkom susretu od 10:05. 

Petu emisiju iz ciklusa o pisanju čitamo u emisiji Dnevnici, Pisma, govor iz prvog lica, od 10:30. O tome odakle im ideje pisali su američki pisci Saul Bellow i Paul West.

Slijedi Svijet glazbe od 11 sati.

U emisiji Znanosti i društvu od 13 sati razgovarat ćemo o najnovijoj knjizi akademika Maria Šlusa "Vrijedne kosti" koja na vrlo informativan, zabavan i inspirativan način govori o relativno nepoznatoj znanstvenoj disciplini, o antropološkoj paleontologiji i forenzici.

Koncert održan u kolovozu ove godine s festivala Baltičkoga mora poslušajte u Pričama iz romantizma od 13:30. Slavio se 75. rođendan latvijskog violinista Gidona Kremera i 25. obljetnica postojanja njegova ansmabla "Kremerata Baltica". Izveli su djelo nastalo upravo za tu prigodu naslova "Eine (andere) Winterreise", odnosno "Jedno drugačije zimsko putovanje". Riječ je o modernoj instrumentalnoj obradi poznatoga ciklusa "Zimskog putovanja" zbirke solo pjesama, majstora tog žanra, njemačkog romantičara Franza Schuberta.

U Eri bestsellera od 15:05 razgovaramo o hrvatskim bestsellerima.

Serijal posvećen interdisciplinarnom projektu "Shallow waters" tj., "plitke vode", koji su predstavili amsterdamski ured Lada hrvatsko-nizozemske arhitektice Lade Hršak i suradnici u sklopu pratećeg programa nizozemskog nastupa na venecijanskom bijenalu nastavljamo u emisiji Stvarnost prostora od 16 sati.

Stvarnost prostora

Stvarnost prostora

Foto: - / -

Od 18 sati u terminu Dokumentarna radio drama bit će emitirano djelo Višnje Biti: Dnevnik u doba korone.

Autorica je lockdown provela u svom dnevnom boravku uz televizijski i radijski program, te telefonske razgovore s obitelji i prijateljima. Već na početku ove nesvakidašnje situacije Višnja Biti odlučila je o svojim razmišljanjima i osjećanjima voditii dnevnik. No kako je riječ o dugogodišnjoj radijskoj novinarki ona ga nije pisala već pričala i snimala.

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radio drama

Foto: HRT / HRT

Nova francuska violinistička zvijezda Théotime Langlois de Swarte svira na baroknoj violini Jacoba Steinera iz godine 1665. Toga glazbenika u Tumačima glazbe od 19 sati čut ćemo u koncertima Leclaira i Locatellija. Prate ga svirači ansambla "Les Ombres". 

Iz sezone Bergenske filharmonije u ciklusu Izlog sadašnjice od 20 sati donosimo novi koncert za udaraljke norveškog autora, Ørjana Matrea, djelo nominirano za Norvešku izdavačku nagradu u kategoriji najbolje skladbe suvremene glazbe. U nastavku emisije slijedi jedan od koncerata iz serije Musica Viva Bavarskog radija.

Prvi dio kratkih putopisnih zapisa Juliena Gracqa pod naslovom Putovi i staze donosimo u Mikrokozmima od 22:03.

Slijedi još jedan Zvukopis od 22:30 s intrigantnom disco-glazbom za vježbanje, koju je – za potrebe VEM studija Vesne Mimice skladao Alfi Kabiljo.

Ogled prof. dr. Gojka Nikolića naslovljen "Nedovoljno poznati Nikola Tesla", objavljujemo u emisiji Ogledi i rasprave od 23 sata.

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!