Ove srijede preporučujemo na radiju

18.01.2023.

07:40

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

I mlinar Sima zna razliku između lijevanja, točenja i sipanja! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o filmu Licem u lice od 10:05 donosimo osvrt na dramu Tragovi, dugometražni prvijenac redateljice i scenaristice Dubravke Turić. Zašto su horori u posljednje vrijeme opet popularni?

Pitamo se u povodu kino-distribucije filma Megan koji je u prvom vikendu prikazivanja na svjetskim blagajnama utržio 90 milijuna dolara.

Srbijanski redatelj Mladen Kovačević otkriva nam zašto je u svom posljednjem dokumentarcu Još jedno proljeće želio ukazati na razlike između nekadašnjeg i današnjeg društva snimajući film o epidemiji velikih boginja u bivšoj Jugoslaviji početkom sedamdesetih.

Licem u lice

Licem u lice

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Da bi se znali snaći, najprije sve treba nekamo svrstati: O taksonomiji biljaka poslušajte u emisiji Divni novi svijet u 12:30

Divni novi svijet

Divni novi svijet

Foto: HRT / HRT

Nastojanja da se znanstveno pojasne vatra i voda, koji su do tada smatrani elementima, dovela su u 17.stoljeću do razvoja kemije kao znanosti. Iako su ti pokušaji na početku bili pogrešni, teorije koje su tada postavljene te kasnije pobijane dovele su do revolucionarnih otkrića - pojašnjenja procesa gorenja te sastava vode. Kako je do tih otkrića došlo govorimo u emisiji Oko znanosti od 13:10.

Oko znanosti

Oko znanosti

Foto: HRT / HRT

U emisiji za veliku i malu djecu i njihove roditelje Zavrti zvrk od 13:45 slušat ćete reportažu snimljenu u područnoj osnovnoj skoli Pongračevo gdje se nalazi Dječji školski muzej.

Zavrti zvrk

Zavrti zvrk

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 14:05 slušat ćete pjevačicu Vannu.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo premijeru priče Tomislava Barana: Ljubav da se smrzneš.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U večernjem programu srijedom najprije ćemo slušati o feng shuiju, kineskoj disciplini koja je puno više od bacanja nepotrebnih stvari iz stana, a u sklopu prvog sata bit će riječi i o punku.

U drugom satu vodimo vas na izložbu "Što ako?" s umjetničkim pristupom tom pitanju koje iskače odasvud i potpiruje nesigurnost, a onda saznajemo i o glagoljici u digitalnom dobu.

Nakon Kronike dana, nova epizoda serijala "Reci nešto": reći ćemo nešto o kavi.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati do ponoći možete pratiti emisiju Radioteka. Urednik Danijel Turk zagrebački je DJ s više od 20 godina prisustva na domaćoj i međunarodnoj klupskoj sceni. Raznolikost njegova glazbena izričaja oblikovana je kroz višegodišnje rezidencije u najboljim hrvatskim klubovima i mnogobrojnim gostovanjima u klubovima i festivalima po Europi.

Radioteka

Radioteka

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U vizualnom kodu
od 9 sati, uz ostalo, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi upoznat će nas s novootvorenim postavom dijela zbirke te institucije u Providurovoj palači u Zadru, a osvrnut će se i na moguće uvjete djelovanja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti tijekom predstojeće obnove Vranitzanyjeve palače u kojoj je muzej smješten. 

U vizualnom kodu

U vizualnom kodu

Foto: HRT / HRT

Tri capriccia za violinu solo Niccoloa Paganinija i Tri capriccia za violinu i klavir Stanka Horvata susreću se u Kratkom susretu od 10:05.

U emisiji Stvarnost prostora od 16 sati nastavljamo ciklus Fotografija i arhitektura predstavljajući temu apstrakcije preko izabranih poglavlja knjige Fotografska arhitektura u 20. stoljeću, autorice Claire Zimmerman.


Belgijanac Beniamino Paganini primio je godine 2020. Nagradu Cecilija koju dodjeljuje Savez belgijskoga glazbenog tiska "mladom glazbeniku godine". U Tumačima glazbe od 19 sati doznat ćemo kako je Paganini kao dvanaestogodišnjak osnovao svoj ansambl "Musica Gloria". Sa zadnje kompaktne ploče toga glazbenika i njegovih kolega iz ansambla čut ćemo skladbe za "flauto traverso" članova obitelji velikoga Bacha.  

Tumači glazbe

Tumači glazbe

Foto: HRT / HRT

Od 20 sati Izlog sadašnjice ekskluzivno predstavlja novo glazbeno-scensko djelo "The Damned and the Saved" (Prokleti i spašeni) švedske suvremene skladateljice Malin Bång koje je praizvedeno u svibnju prošle godine u koprodukciji Minhenskog biennala i Nacionalnog kazališta u Mannheimu.  

Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Foto: HRT / HRT

Treći dio eseja Nebeski krajolik američke spisateljice Rebeke Solnit možete čuti u Mikrokozmima od 22:03.  

Mikrokozmi

Mikrokozmi

Foto: HRT / HRT

Glazba filma Romeo i Julija iz 2013. godine, koji je režirao talijanski redatelj Carlo Carlei na rasporedu je Zvukopisa od 22:30. Abel Korzeniowski napisao je hvaljenu partituru u vrlo kratkom roku nakon što je James Horner odbio prilagoditi svoju originalnu skladanu i već snimljenu glazbu premontiranom filmu.  

Zvukopis

Zvukopis

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!