Ove srijede preporučujemo na radiju

25.01.2023.

07:42

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gost je emisije Hrvatskog radija "A, sada Vlada" koju nakon vijesti u 8 sati uređuje i vodi Ivica Ružičić.

 

A sada Vlada

A sada Vlada

Foto: HRT / HRT

Kako splitski Kino klub obilježava sedam desetljeća svojega djelovanja i zašto je ta institucija ostavila dubok trag u povijesti hrvatske neprofesijske i alternativne kinematografije? Je li Babylon oskarovca Damiana Chazellea jedan od najveličanstvenijih holivudskih promašaja u posljednjih nekoliko godina?

Zašto trinaesti film Guya Ritchieja Operacija Fortune tom britanskom redatelju i nije donio preveliku sreću? Na ta pitanja odgovaramo od 10:05 u emisiji o filmu Licem u lice.

 

Licem u lice

Licem u lice

Foto: HRT / HRT

"Što donosi 2023.- politički i gospodarski aspekti" tema je siječanjske Eurotribine u organizaciji Hrvatskog radija i Ureda europskog parlamenta, koju možete slušati u direktnom prijenosu iz Kuće Europe od 10:30.

Gosti tribine su: Goran Bandov, Središnji ured za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu; Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a; Marijana Ivanov, Ekonomski fakultet u Zagrebu i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Moderira Jasmina Popović.

 

Eurotribina

Eurotribina

Foto: HRT / HRT

Osim onih par smrdljivih martina u kući... gdje su svi ostali zimi? Doista, kamo nestanu kukci do proljeća? U potragu za njima krećemo s emisijom Divni novi svijet u 12:30.

Divni novi svijet

Divni novi svijet

Foto: HRT / HRT

Možemo li predvidjeti Sunčeve oluje, što znamo o solarnim ciklusima i koliko oni utječu na život na Zemlji te što je to svemirska prognoza otkrivamo u ovotjednoj emisiji Oko znanosti od 13:10.

Oko znanosti

Oko znanosti

Foto: HRT / HRT

U emisiji za veliku i malu djecu i njihove roditelje Zavrti zvrk od 13:45 možete slušati drugi dio reportaže snimljene u područnoj osnovnoj skoli Pongračevo gdje se nalazi Dječji školski muzej.

Zavrti zvrk

Zavrti zvrk

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 14:05 slušat ćete izvedbe pjevačice Vanne.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bit će gost emisije S Markova trga. O saborskim i drugim aktualnim političkim temama, od 16:05 na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije s predsjednikom Sabora razgovarat će Sanja Rabuzin Pavić.

 

S Markova trga

S Markova trga

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo premijeru priče Tamare Bakran: Ugrabljena Nora.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U Večernjem programu Uvijek Prvi - Obrazovanje i zanost od 20:15 poslušajte. FER-ova računalna provjera pravopisa ispravi.me jedna je od najstarijih domaćih internetskih usluga, koja više od 30 godina svakodnevno pomaže akademskoj zajednici, brojnim novinskim redakcijama, ali i privatnim korisnicima u uređivanju njihovih tekstova. Otkrivamo što je to Hašek i koje su najčešće jezične pogreške koje su korisnici usluge počinili u protekloj godini. Osim toga govorimo o volontiranju i jesu li motivi volontera baš toliko neobični, a predstavljamo i jednu zanimljivu knjigu za koju je produkcijska kuća Stevena Spielberga već otkupila prava na ekranizaciju.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati do ponoći možete pratiti emisiju Radioteka. Urednik Danijel Turk zagrebački je DJ s više od 20 godina prisustva na domaćoj i međunarodnoj klupskoj sceni. Raznolikost njegova glazbena izričaja oblikovana je kroz višegodišnje rezidencije u najboljim hrvatskim klubovima i mnogobrojnim gostovanjima u klubovima i festivalima po Europi.

 

Radioteka

Radioteka

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U Pričama iz romantizma od 13:30 donosimo koncert s festivala u bavarskom gradiću Bad Kissingenu održanog u srpnju prošle godine, koji je tijekom 19. stoljeća postao jedan od najpoznatijih njemačkih topličkih odmorišta i liječilišta. Pedeset koncerata tijekom ljeta održava se u raskošnoj koncertnoj dvorani Regentenbau, jednoj od akustički najboljih dvorana na svijetu, sagrađenoj u neobaroknom stilu. Na njemu je nastupila mezzosopranistica Magdalena Kožena. Uz ansambl glazbenika izvela je program s djelima Chaussona, Stravinskog, Richarda Straussa, Brahmsa, Ravela, Janačeka i Dvoraka. 

Priče iz romantizma

Priče iz romantizma

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stvarnost prostora od 16 sati ciklus Fotografija i arhitektura zatvaramo predstavljanjem teme apstrakcije kroz izabrana poglavlja knjige Fotografska arhitektura u 20. stoljeću, autorice Claire Zimmerman.  

Stvarnost prostora

Stvarnost prostora

Foto: HRT / HRT

U Ranoglazbenom punktu od 16:30 predstavit ćemo Švedski ansambl za ranu glazbu Götheborg Baroque, koji je svoj prvi album objavio 2010. izvodeći na njemu kantate Dietericha Buxtehudea. Pod ravnanjem utemeljitelja, orguljaša Magnusa Kjellsona nastupio je na prošlogodišnjem Baroknom festivalu Valle u švedskome Varnhemu. Na programu su djela Händela i Vivaldija, a na koncertu ansambl predstavlja i svoj novi instrument - claviorganum.

Ranoglazbeni punkt

Ranoglazbeni punkt

Foto: HRT / HRT

Japanska pijanistica Noriko Ogawa potječe iz obitelji profesorice klavira. Tijekom jedne izvedbe otkrila je Erardov glasovir iz godine 1890. i odlučila je na njemu snimiti sve skladbe za klavir Erika Satiea, a neke od njih čut ćete u Tumačima glazbe od 19 sati. 

Tumači glazbe

Tumači glazbe

Foto: HRT / HRT

Od 20 sati Izlog sadašnjice započinje niz emisija posvećenih glazbi izvedenoj na 65. izdanju festivala Varšavska jesen. Prva emisija tog niza donosi snimku koncerta održanog 16. rujna prošle godine kada je u Varšavi prvi put integralno izvedeno svih šest stavaka ciklusa Akustični prostori francuskog skladatelja Gérarda Griseyja.  

Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Foto: HRT / HRT

Film Bijeg od sutra redatelja Randyja Moorea neobična je crna komedija, na pola puta između filma strave i filma fantazije; glazba Abela Korzeniowskog jednako balansira između romantičnog i prijetećeg. Poslušajte je u Zvukopisu od 22:30. Zbog odlične ravnoteže u glazbenom izričaju toga filma, Međunarodno društvo kritičara filmske glazbe proglasilo je Korzeniowskog filmskim skladateljem godine. 

Zvukopis

Zvukopis

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!