Ove srijede preporučujemo na radiju

01.02.2023.

Zadnja izmjena 07:43

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kad netko ne govori i ne piše pogrešno - govori li i piše ispravno? Zapravo ne! Točno i ispravno nije isto! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

U hrvatska kina stiže još jedan domaći naslov - socijalna drama Glava velike ribe, dugometražni prvijenac Arsena Oremovića snimljen prema knjizi Ognjena Sviličića. U emisiji Licem u lice od 10:05 donosimo razgovor s redateljem. Naše stalne kritičare pitamo je li Sve u isto vrijeme zavrijedio jedanaest oskarovskih nominacija i je li Brendan Fraser jedini adut melodrame Kit?  

Trenutak u svemiru kada su si dotadašnji rivali napokon mogli pružiti ruku kao znak suradnje i priznanja dotadašnjih uspjeha... Bilo je to 1975. godine i o tome slušamo u emisiji Divni novi svijet u 12:30.

U emisiji za velike i male i njihove roditelje Zavrti zvrk od 13:45 donosimo treći dio reportaže snimljene u područnoj osnovnoj skoli Pongračevo gdje se nalazi Dječji školski muzej.

Po vašem izboru
od 14:05 slušat ćete izvedbe pjevača Tonija Cetinskog

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno-mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Jagode Sablić SUNCE POSPANAC I NESTAŠNI OBLAK. 

U Večernjem programu Uvijek Prvi - obrazovanje i znanost od 20:15 doznajte što se sve događalo u Karlovcu na ovogodišnjem ZILIKu, Zimskoj likovnoj koloniji koja okuplja umjetnike, a djecu potiče na stvaranje. Zavirili smo u Muzej grada Zagreba tijekom manifestacije Noć muzeja, a i u Tehnički muzej Nikole Tesle u kojemu se održavaju Dani Nikole Tesle. Podsjećamo vas i na Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa kojega obilježavamo 2. veljače. 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati do ponoći možete pratiti emisiju Radioteka. Urednik Danijel Turk zagrebački je DJ s više od 20 godina prisustva na domaćoj i međunarodnoj klupskoj sceni.  

Radioteka

Radioteka

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3) 

Novi nastavak romana "Luka", prema djelu Antuna Šoljana, emitirat ćemo u terminu Radio romanu od 8:30.

Emisija U vizualnom kodu na rasporedu je od 9 sati. 

Orkestralne balade Gabriela Fauréa i Leoša Janáčeka susreću se u Kratkom susretu od 10:05.

Drugu emisiju izabranih ulomaka iz "Dnevnika učiteljevanja" talijanskog pedagoga Marija Lodija čitamo u emisiji Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica od 10:30.

Svijet glazbe na programu je od 11 sati. Prošle subote, 28. siječnja obilježena je stota obljetnica rođenja legendarnog Ive Robića koji se svojim glazbenim uspjesima osim u hrvatsku, upisao i u svjetsku glazbenu povijest. Tim je povodom naš gost Robert Mareković – glazbenik, radijski urednik i novinar – organizirao koncert u zagrebačkom klubu Johann Franck prošloga petka, a sudjelovao je i u pripremi peterostrukog izdanja nosača zvuka "Ivo Robić-Antologija" koji će uskoro izdati Croatia Records. Naš drugi današnji gost je klarinetist Marko Zavišić uz kojeg predstavljamo netom objavljeni nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja za klarinet, te najavljujemo večerašnji koncert uz Karlovački klavirski trio u Zorin domu u Karlovcu. 

U središnjim minutama osvrćemo se na prošloga tjedna premijerno izveden Balet "Spartak" Arama Hačaturjana u koprodukciji zagrebačkog i riječkog HNK, i to uz baletnu majstoricu Mihaelau Devald Roksandić.

U nedjelju, 19. veljače glazbenik i koncertni majstor Dubravko Češnjak slavi 30 godina uz Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, a uz retrospektivni program koji slavi ovu bogatu karijeru na repertoaru je i praizvedba skladbe Petra Obradovića. Obojica nam se pridružuju u posljednjem dijelu emisije. 

Svijet glazbe

Svijet glazbe

Foto: HRT / HRT

O dobrobiti djece i obitelji, u emisiji Znanost i društvo od 13 sati razgovarat ćemo s dr. Andrejom Brajša-Žganec.

U emisiji Priče iz romantizma od 13:30 vodimo vas na koncert od 3. travnja prošle godine iz švicarskoga grada Luzerna. Bio je to koncert iz sezone festivalskih gudača iz Luzerna, komornoga orkestra. Ovom prigodom tri člana orkestra, zasvirala su uz mladu njujoršku pijanisticu kineskog podrijetla Claire Huangci. Na programu su bila dva klavirska kvarteta iz 19. stoljeća, Kvartet u Es-duru njemačkog romantičara Roberta Schumanna te Kvartet manje poznatog njemačkog skladatelja Hansa Sommera.

 

Znanost i društvo

Znanost i društvo

Foto: - / -

U ciklusu Stvarnost prostora od 16 sati, bavimo se mogućnosti djelovanja arhitekata u društvu 21. stoljeća pod utjecajem galopirajućih društvenih promjena, neoliberalnih politika, ekonomskih oscilacija i globalnih kriza.

Stvarnost prostora

Stvarnost prostora

Foto: HRT / HRT

U terminu Dokumentarna radio drama od 18 sati premijerno emitiramo djelo Sanje Lovrenčić: Triptih o zemlji vatre i leda. Tri slike Islanda: mistična zemlja stare nordijske, ali i novije književnosti – divlji krajolici unutrašnjosti otoka, s mrežama rukavaca ledenjačkih rijeka i osjetljivim biljnim svijetom uz planinarske staze – i gruba ljudska intervencija u taj jedinstveni krajolik, u obliku gigantske hidroelektrane zbog koje nestaju brzaci i slapovi, pašnjaci losova i staništa ptica. U ovom radio-dokumentarnom "triptihu", inspiriranom dvotjednim boravkom na Islandu, autorica riječju i zvukom govori i o vulkanima i o ljudima, prenoseći slušatelju svoj izvorni doživljaj, ali i postavljajući neka bitna pitanja o suvremenom svijetu.  

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radio drama

Foto: HRT / HRT

U ožujku 1750. Georg Friedrich Händel praizvodi svoj engleski oratorij "Teodora". Potkraj prošle godine objavljena je vjerojatno dosad najbolja diskografska snimka ovog djela. Pjevačku ekipu predvodi Lisette Oropesa, američka sopranistica kubanskih korijena, a ulomke tog djela slušamo u Tumačima glazbe od 19 sati. 

Tumači glazbe

Tumači glazbe

Foto: HRT / HRT

U 20 sati počinje izravni prijenos koncerta ciklusa Jazz orkestra HRT-a pod naslovom "Happy Birthday, Mister Morgen!", u povodu stotog rođendana Ive Robića, iz dvorane Gorgona,u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Jazz orkestar HRT-a, pod ravnanjem dirigenta Mirona Hausera, provest će publiku kroz Robićevu ostavštinu uz gosta Danijela Čačiju, koji gradi karijeru uspješnog i nagrađivanog jazz vokalista u europskim središtima.  

Jazz orkestar HRT-a

Jazz orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Putopisni esej Dinka Telećana pod naslovom "S ovu stranu" čitamo u Mikrokozmima od 22:03.  

Glazbu poljskog skladatelja Abela Korzeniowskog za film strave "Časna" redatelja Corina Hardyja slušamo u Zvukopisu od 22:30. 

U Ogledima i raspravama od 23 sata na rasporedu je ogled Marine Protrke-Štimec pod naslovom "Od genija do boema: denormirajuća normativnost, otpor i kreativnost".

Slijedi emisija Kasni zvuci od 23:30 u kojoj izdvajamo "Koncert za harfu i orkestar u B-duru" Georga Friedricha Händela.  

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!