Ove srijede preporučujemo na radiju

08.02.2023.

07:10

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Princ može biti kraljević, kraljević može biti princ, ali princ i kraljević nisu isto! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Tranzicijsko sivilo i bijeda malog čovjeka, ali i redateljska fokusiranost i sjajne glumačke izvedbe glavna su obilježja filma Glava velike ribe, debitantskog dugometražnog ostvarenja Arsena Oremovića. O tom filmu razgovaramo od 10:05 u emisiji Licem u lice, a osvrnuti ćemo se i na glazbenu dramu Tar za koju će Cate Blanchett vrlo vjerojatno biti nagrađena svojim trećim Oskarom te vam predstaviti hibridni dokumentarac i manjinsku hrvatsko koprodukciju Između revolucija uvrštenu u program ovogodišnjeg Berllinalea. 

Licem u lice

Licem u lice

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

O Nikoli Tesli postoji puno biografskih podataka, anegdota, pretpostavki, ali i zabluda... I njegov život i smrt su nam još uvijek donekle zagonetka. Jedno je sigurno: Nikola Tesla nam ostaje kao inspiracija. O tome poslušajte u emisiji Divni novi svijet u 12:30.

Divni novi svijet

Divni novi svijet

Foto: HRT / HRT

Kako astrofizičari istražuju svemir pomoću radiovalova te što nam ti podaci mogu reći o samom postanku svemira govorimo u emisiji Oko znanosti od 13:10.

Oko znanosti

Oko znanosti

Foto: HRT / HRT

U emisiji za velike i male i njihove roditelje Zavrti zvrk od 13:45 učenici osnovne škole Frana Galovića u Zagrebu u knjižnicama Grada Zagreba i knjižnici u Dugavama čitaju recenzije o pročitanim knjigama, a teme su ptice.

Zavrti zvrk

Zavrti zvrk

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 14:05 slušat ćete izvedbe pjevača Tonija Cetinskoga.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Večernjem programu Uvijek Prvi - Obrazovanje i znanost od 20:15 o sigurnosti na internetu razgovaramo s Helenom Valečić iz Udruge Suradnici u učenju, Anom Dokler s portala medijskapismenost.hr i Manuelom Kujundžić iz OŠ Popovača. Doznajemo više o fašničkim običajima u Slavoniji te najavljujemo Dan žena i djevojaka u znanosti.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 18:45 možete pratiti prijenos rukometne utakmice Lige prvaka PPD Zagreb – PSG.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Novi nastavak romana "Črna mati zemla" prema djelu Kristijana Novaka, emitirat ćemo u terminu Radio romana od 8:30.

Radio roman

Radio roman

Foto: HRT / HRT

U prvome dijelu emisije U vizualnom kodu od 9 sati Željko Kipke govori o svojoj izložbi "Osma soba" u Galeriji Matice hrvatske na kojoj izlaže svoje do sada nikada prikazane primarne grafike nastale 1977., a u drugome dijelu muzejski savjetnik u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti Željko Marciuš osvrnut će se na stvaralaštvo Ante Rašića s naglaskom na njegovu izložbu "Mijene" donedavna postavljenu u Gradskom muzeju u Novoj Gradišci.

U vizualnom kodu

U vizualnom kodu

Foto: HRT / HRT

Glazbeni opisi podneva iz kajdanki Josepha Haydna, Maxa Regera, Rudolfa Matza i Ralpha Vaughana Williamsa susreću se u emisiji Kratki susret od 10:05.

Kratki susret

Kratki susret

Foto: HRT / HRT

U emisiji Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica od 10:30, nastavljamo objavljivati ulomke iz autobiografskih zapisa o pisanju autorice Nade Mihoković-Kumrić.

Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica

Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica

Foto: HRT / HRT

Svijet glazbe na rasporedu je od 11 sati.

Svijet glazbe

Svijet glazbe

Foto: HRT / HRT

O potrazi za životom u svemiru u emisiji Znanost i društvo Znanost i društvo od 13 sati, razgovaramo s dr. Viborom Jelićem, astrofizičarom s Instituta Ruđera Boškovića u Zagrebu.

Znanost i društvo

Znanost i društvo

Foto: - / -

Od 15:05 u emisiji Era bestsellera razgovaramo o slikovnicama, specifičnom literarno-likovnom žanru. Što je zapravo slikovnica? Kojem je dječjem uzrastu namijenjena? Što je u njoj važnije, tekst ili slika? Tko su najznačajniji autori slikovnica u Hrvatskoj? To su samo neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti u razgovoru s urednicima i autorima slikovnica Natašom Ozmec i Zoranom Maljkovićem.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!