Ove srijede preporučujemo na radiju

15.06.2022.

08:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U standardnom jeziku točaka i zareza ne treba ni previše ni premalo, nego - baš koliko treba. O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45. 

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji A sada Vlada od 8:05 gost je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Emisiju uređuje i vodi Eliana Čandrlić Glibota.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

A sada Vlada

A sada Vlada

Foto: HRT / HRT

Gdje se nalazi glavni  "prekidač" temperature našeg tijela, kako uopće preživljavaju ljudi na ekstremnim vrućinama i koliko je mali korak do toplinskog udara - saznajemo u emisiji Divni novi svijet od 12:30.

Divni novi svijet

Divni novi svijet

Foto: HRT / HRT

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu obilježio je prošloga tjedna 76. obljetnicu svog postojanja. Tom prigodom predstavljeni su projekti na kojima rade profesori s različitih odsjeka sa zajedničkom temom, a to su klimatske promjene. Koliko je Hrvatska po tom pitanju ranjiva, raste li i kod nas razina mora te mogu li naše plaže preživjeti klimatske promjene, pitanja su na koja odgovore traže znanstvenici s PMF-a, ali i mi u emisiji Oko znanosti od 13:10.

Oko znanosti

Oko znanosti

Foto: HRT / HRT

U emisiji za veliku i malu djecu i njihove roditelje Zavrti zvrk od 13:45 govorit ćemo o projektu knjižnice Dugave “Otkrivamo talente” kojim daju mogućnost mladima da javno pokažu svoje talente.

Zavrti zvrk

Zavrti zvrk

Foto: HRT / HRT

Melodijama s patinom od 17:30 slušatelji se mogu podsjetiti na sve glazbene žanrove prošlog stoljeća nepodložnih trendovskim mijenama i ukusu masovne publike.

Melodije s patinom

Melodije s patinom

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Višnje Biti: Vremeplov dječje igre. U sklopu izložbe "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u Etnografskom muzeju u Zagrebu jedan dio je nazvan 2Vremeplov dječje igre", a predstavlja eksponate koje čuva najveća i najstarija krovna udruga za djecu u Hrvatskoj – Savez društava Naša djeca. Od 10.000 igračaka koje su deponirane u podrumu Saveza oni su odabrali i izložili njih 90. Radi se o igračkama iz cijeloga svijeta i od kojih su neke prava mala umjetnička djela.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Jasmine Bosančić: Djed i baka u svemiru. 

U subotu u Šibeniku počinje 62. Međunarodni dječji festival koji će tijekom dva tjedna ponuditi brojne zanimljive programe i radionice te razne goste. Koje su novosti ove godine i što su sve pripremili u Večernjem programu Uvijek Prvi od 20:15 otkrit će nam ravnatelj festivala Jakov Bilić. Osim toga u emisiji poslušajte o muško-ženskim odnosima, toleranciji i međugeneracijskim odnosima te ostalim temama s kojima se svakodnevno susrećemo jer o tome kako ćemo na njih gledati, s duhovite ili tužne strane, ovisi isključivo o nama.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 18:35 u emisiji Ovo malo duše gošća je osnivačica udruge i predsjednica Hrvatske udruge oboljelih od sklerodermije, fiziterapeutkinja Jadranka Brozd. Emisija je posvećena ovoj temi u mjesecu senzibilizacije i edukacije javnosti o ovoj iznimno teškoj i neizlječivoj rijetkoj bolesti, te o obilježavanju Međunarodnog dana oboljelih od sklerodermije u EU parlamentu, na kojem će o našim iskustvima govoriti zastupnik Tomislav Sokol.

Ovo malo duše

Ovo malo duše

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati ciklus Izlog sadašnjice u dvije emisije donosi reprodukcije s prošlogodišnjeg festivala Ultima koji je održan u Oslu u rujnu. Prva emisija predstavlja praizvedbe koje je ostvario ansambl Klangforum iz Beča pod ravnanjem dirigenta Basa Wiegersa. Drugi dio emisije ispunit će snimka praizvedbe opsežne skladbe Ingara Zacha koju je on ostvario uz ansambl Musikfabrik koristeći instrumente američkog skladatelja Harrya Partcha.

Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!