Ove srijede preporučujemo na radiju

22.03.2023.

07:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo.  

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji A sada Vlada od 8:05 gost je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Emisiju uređuje i vodi Sandra Leskovar.  

Što nam donosi program devetnaestog ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji počinje u nedjelju? Na koji se način redateljski veteran David Cronenberg u filmu Zločini budućnosti vratio onome po čemu je postao prepoznatljiv - body hororu? Funkcionira li i dalje spoj filma strave i parodije u šestom nastavku Vriska, serijala koji je začeo veliki Wes Craven? Na ta pitanja odgovaramo od 10:05 u emisiji o filmu Licem u lice.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Galerija
A sada Vlada, Foto: HRT/HRT
Licem u lice, Foto: HRT/HRT

Kako smo dio prirode, i svaka stanica našeg organizma prati njezin ritam. Imali li smisla opirati se tome suvremenim načinom života, poslušajte u emisiji Divni novi svijet od 12:30.

Točna biološka podloga svijesti i samosvijesti u mozgu još uvijek nije riješena, a upravo je svijest jedno bitnih svojstava čovjekova uma koje nas dijeli od umjetne inteligencije. I zato istraživanje svijesti predstavlja veliki izazov za neuroznanstvenike u 21. stoljeću. Što danas znamo o biologiji i evoluciji svijesti, ali i liječenju nekih poremećaja svijesti poslušajte u emisiji Oko znanosti od 13:10.    

Galerija
Divni novi svijet, Foto: HRT/HRT
Oko znanosti, Foto: HRT/HRT

Po vašem izboru od 14:05 slušat ćete uspješnice skladatelja, tekstopisca, gitarista i glazbenika Huseina Hasanefendića Husa.

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam, informativno-mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!   

Galerija
Po vašem izboru, Foto: HRT/HRT
Dnevni ritam, Foto: HRT/HRT

U Večernjem programu Uvijek Prvi - obrazovanje i znanost od 20:15 uz Svjetski dan voda, upoznajemo vas s radom Hrvatskog udruženja slatkovodnih ekologa. Svjetski meteorološki dan najavljujemo s pitanjem "Kakvo vrijeme, klimu i vode ostavljamo budućim naraštajima?". Provjerili smo što nas sve čeka tijekom održavanja pjesničke manifestacije Goranovo proljeće koja ove godine obilježava 60. obljetnicu. Predstavljamo Kreativni studio "Logos" - udrugu za promicanje usmenoga pripovijedanja i popularizaciju znanosti. Rubrika Reci nešto doznajemo više o Studentskoj sekciji za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati do ponoći u emisiji Radioteka Danijel Turk, zagrebački DJ s više od 20 godina prisustva na domaćoj i međunarodnoj klupskoj sceni donosi raznolikost njegova glazbena izričaja.  

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Vodu se u glazbi opisivalo na različite načine: brzaci, zapljuskivanje vode, stvaranje morske pjene. Sve su to zvukovi koji su skladatelje 18. stoljeća inspirirali da ih prikazuju glazbom. Kako su to činili talijanski, njemački i francuski skladatelji u emisiji Ranoglazbeni punkt od 16:30 doznat ćemo uz pomoć različitih ansambala kao što su Collegium Marianum, Dunedin Consort i Akademie für Alte Musik iz Berlina. 

Ranoglazbeni punkt

Ranoglazbeni punkt

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!