18:10 / 24.09.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ove subote preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ove subote, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u Inventuri pod povećalo u 9:05 stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. U ovotjednoj emisiji donosimo: Šok i nevjerica zbog sudske zabrane objavljivanja tekstova! Kritički tekstovi o radu Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i sudska zabrana izazvali buru i zgrozili javnost koja iz svega iščitava cenzuru. U obrani sedme sile i političari, a stručnjaci u čudu da je sud posegnuo za cenzurom. Gordana Buljan Flander dala ostavku, a gorak okus sudske cenzure otvorio pitanje slobode medija.

Agonija bez kraja - u najvećoj oporbenoj stranci SDP-u frakcije i dalje ratuju oko sudbine četvero iz stranke izbačenih zastupnika i njihovog ostanka u saborskom Klubu, u kojem šef stranke Peđa Grbin nema većinu; loptica prebačena Glavnom odboru, a do njihove sjednice u Klubu zastupnika je status quo i svi su na broju.

Nekad bio, sad se spominjao - za nasljednika Miroslava Škore na čelu Domovinskog pokreta kandidirao se, u stranku netom učlanjen, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava; kaže da se s prijateljem Škorom nije čuo, a ovaj mu poručio da prijatelji više nisu, jer - s kim si, takav si!

Može li rastuća inflacija pomrsiti račune i ugroziti uvođenje eura? Da inflaciju, ali bez dizanja panike, valja ozbiljno shvatiti, zna i čuvar državne "kasice prasice", dok ekonomski znalci smiruju strasti jer globalnu inflaciju vide kao - kratkoročnu. A dok se čeka da prosječna plaća skoči na tisuću eura, pitanje je hoćemo li na krilima europskih milijardi pokrenuti reforme ili ćemo još jednu povijesnu priliku prokockati?

Subotom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Subotom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Inventura / HR1

Iznenadna ostavka Gordane Buljan Flander, dugogodišnje ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, još je jednom usmjerila pozornost javnosti na potrebu jače zaštite interesa djece, ali, nakon serije tekstova novinarke Jelene Jindre na portalu H-alter, i na pritužbe koje se mogu čuti na račun sustava socijalne skrbi, pravosuđa i institucija koje donose odluke o roditeljima i djeci. Zašto je struka podijeljena oko koncepta otuđenja djeteta od roditelja? Kakve su mogućnosti zlouporabe tog koncepta i kako se roditelji mogu od njega zaštititi? Treba li od njega odustati? Jesu li mehanizmi kontrole unutar sustava i nad njim dovoljno jaki da spriječe moguću spregu institucija i jednog od roditelja? Je li nakon brojnih afera povjerenje u sustav zaštite djece trajno narušeno? U Intervjuu tjedna od 10:05 gošća je psihologinja Marina Ajduković sa Studijskog centra za socijalni rad Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Subotom na Prvom programu Hrvatskog radija

Subotom na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Intervju tjedna / HR1

U emisiji Tisuću bisera od 10:30, a koja se realizira se iz HRT studija u Zadru, poslušajte: Po jačem jugu i istočnom vjetru, pristajanje u luci u Salima na Dugom otoku je otežano. Novi lukobran riješit će taj problem. Mraz i suša skupo su stajali maslinare zadarskoga kraja: urod maslina mršav. Dobra vijest za pomorce, ribare, poljoprivrednike - počeli su radovi na postavljanju novoga meteo-radara kod Sukošana, a novi uređaj dolazi i u Istru i na Pelješac. Govorimo i o radu Pučkog otvorenog učilišta u Preku.

U emisiji U sobi s pogledom od 11:05 gost je skladatelj i dirigent Berislav Šipuš.

U emisiji Na pragu uspjeha od 13:10 predstavit ćemo pijanista Tomokia Sakata, dobitnika 4. nagrade na Natjecanju kraljice Elizabete u Bruxellesu 2021.

U emisiji za nacionalne manjine, Multikultura, od 16:05, uz ostalo, poslušajte: Kako pomoći marginaliziranim, manjinskim zajednicama i to s obje strane granice - hrvatske i mađarske? Posjetili smo naselje Barake - većina je stanovnika sretna i zadovoljna jer su uselili u nove, zidane kuće, no dio nije i zabrinuti su hoće li i dalje moći držati životinje, uglavnom svinje i kokoši. U Čakovcu i Prelogu postavljeno je 28 "kamena spoticanja" za 28 članova Židovske zajednice koji su stradali u holokaustu.

U terminu Radio scene od 18:05 premijerno emitiramo djelo Đure Sudete Pisma. Radio drama nastala na osnovi pisama Đure Sudete prijateljima, obitelji, te ljudima s kojima je surađivao, a koja u mozaičnoj strukturi nudi labirint njegove mlade duše koja je rano spoznala da će joj vijek na zemlji biti veoma kratak zbog posljedica tuberkuloze koja ga je mučila i na kraju uništila.

U emisiji Etnoton od 19:25 govorit ćemo o Seminaru tradicijskoga pjevanja i plesa dinarske zone koji se ovog vikenda održava u Otočcu.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Ivana Slišurića Olovčica-dobričica.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Prijenose nogometnih utakmica hrvatske Lige možete pratiti - i to Slaven Belupo – Dinamo od 17 sati te Šibenik – Osijek od 19:05.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati možete pratiti izravni prijenos koncerta iz Župne crkve sv. Anastazije u Samoboru. Jedan od najuglednijih međunarodnih glazbenih festivala u Sjevernoj Hrvatskoj otvara se izvedbom Prve simfonije Gustava Mahlera u komornoj inačici njemačkog pijanista i dirigenta Klausa Simona. Festivalski komorni orkestar sastavljen od šesnaest vrsnih glazbenika predvodi violinist Borivoj Martinić Jerčić koji već niz godina djeluje u SAD-u, a izvedbom ravna mladi dirigent Veton Marevci.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!