06:48 / 02.10.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ove subote preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ove subote, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u Inventuri od 9.05 pod povećalo stavlja Ivana Šubarić. U ovotjednoj emisiji donosimo: Lova do krova - iz europskog Mehanizma oporavka i otpornosti stiglo prvih 6,14 milijardi, od ukupno predviđenih 47,5 milijardi kuna; novac će se povlačiti pet godina, ali samo za spremne projekte i reforme, a stručnjaci ističu da treba iskoristiti svaki euro. Još jedna zima bez svojeg krova nad glavom - dok građani na potresom pogođenim područjima sa zebnjom iščekuju zahladnjenje, uskoro u hitnom postupku izmjene Zakona o obnovi; cilj je dosadašnje prepreke ukloniti, a obnovu ubrzati. 

Cesta ili fontana - na jednoj od najprometnijih zagrebačkih ulica na dva mjesta puknula vodoopskrbna cijev, a bujica poplavila kuće i škole; gdje je završilo 300 milijuna eura dobivenih još 2007. prodajom obveznica, upravo za održavanje vodoopskrbne mreže? Sumrak razuma - 56-godišnji Austrijanac s adresom u Zagrebu ubio svoje troje djece; monstruozan zločin šokirao javnost, ubojici određen istražni zatvor, a iza rešetaka bi mogao provesti i do 50 godina.

Subotom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Subotom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Inventura / HR1

Zašto je Hrvatska među sve rjeđim državama koje imaju klasični popis stanovništva? Što ćemo iz ovog koji sada traje doznati, a da već ne znamo? Kako su se pandemija i potres u Zagrebu i na Banovini odrazili na demografske trendove? Tko će u budućnosti, u sve starijoj Europi i Hrvatskoj, zarađivati za mirovine? Može li se nedostatak radne snage nadoknaditi imigracijskom politikom? Je li demografska politika samo mrtvo slovo u strategijama i planovima? Odgovore na ta pitanja poslušajte u Intervjuu tjedna od 10.05 , a gost je demograf Anđelko Akrap s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

U emisiji Tisuću bisera od 10.30, a koja se realizira se iz HRT studija u Rijeci, vodimo vas na otok Susak gdje nas je ugostio Anton Tarabokija, dugogodišnji stolar s otoka koji je nakon umirovljenja svoj zanat prepustio sinu. Idemo i na Lošinj, do Nerezina, malog ribarskog i brodograditeljskog mjesta smještenog podno brda Osoršćice. Ondje smo razgovarali s Ferdinandom Zorovichem, članom Sportsko-ribolovnog društva "Škarpina" koji nam je dočarao život otoka.

U emisiji U sobi s pogledom od 11.05 gost je radijski novinar, publicist i muzikolog Branko Magdić.

Bračni par Gordana i Miroslav Evačić do sada je objavio 12 studijskih albuma, a posljednji "Dan i noć" iskoristili smo kao povod za razgovor. U emisiji Vrijeme za glazbu od 12.20 emitiramo njegov drugi dio.

U emisiji Na pragu uspjeha od 13.10 predstavit ćemo pijanista Keiga Mukawa, dobitnika 3. nagrade na Natjecanju kraljice Elizabete u Bruxellesu 2021.

U emisiji za nacionalne manjine, Multikultura, od 16.05 uz ostalo poslušajte: U nedjelju, 3. listopada, održavaju se dopunski izbori za članove predstavničkih tijela u jedinicama lokalne i područne samouprave iz reda pripadnika nacionalnih manjina. U organizaciji Srpskoga narodnog vijeća i općine Kistanje u utorak je održana u Varivodama i Gošiću komemoracije za 16 starijih osoba srpske nacionalnosti, koji su ubijeni u tim selima u kolovozu i rujnu 1995. godine nakon akcije "Oluja". Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u Novinarskom domu u Zagrebu obilježilo Dan Bošnjaka.

U emisiji Etnoton od 19.25 govorit ćemo o 21. Smotri folklora koja će se u Otočcu održati 8. i 9. listopada. Organizator Smotre je pučko otvoreno učilište Otočac.

U terminu Priče za velike i male od 19.48 pripremili smo priču Harisa Tankovića Crno mače zvano Srećica.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Pratite prijenose nogometnih utakmica hrvatske Lige: Lokomotiva - Slaven Belupo od 17 sati te Istra - Rijeka od 19.05.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati možete pratiti snimku opere "Kralj Alpa i mizantrop" Lea Blecha iz dvorane Eurogress u Aachenu. U glavnim su ulogama bariton Ronan Collett i Hroflur Saemundsson te soprani Irina Popova i Sonja Gornik. Ženskim zborom Aachenske opere i Aachenskim simfonijskim orkestrom ravna Christopher Ward

Subotom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Subotom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Opera na Trećem / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!