Ove subote preporučujemo

30.10.2021.

07:59

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ove subote, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u Inventuri od 9:05 pod povećalo stavlja Ivana Šubarić.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Inventura - tjedan pod povećalom / HR1

Samit G20 u Rimu i UN-ova Konferencija stranaka o klimi (COP 26) u Glasgowu nametnuli su ovog vikenda klimatske promjene kao ključnu temu. Je li to samo još jedan redoviti skup svjetskih lidera sa zadanom temom ili će konačno biti dogovorene kvalitetnije promjene? Zašto su klimatski aktivisti nezadovoljni najavama dogovora razvijenih zemalja? Može li EU dogovoriti s Kinom, Indijom i SAD-om da se zajednički pokrenu dugoročni zaštitni mehanizmi? Ili se već dobrano kasni? Više od 80 posto zemljaske kugle i 85 posto svjetske populacije zahvaćeno je posljedicama klimatskih promjena. Potresi, poplave, požari, uragani mijenjaju sliku Zemlje, klimu i način života. Kako se boriti s njima?

Odgovore na ta pitanja poslušajte u Intervjuu tjedna od 10:05 od današnjeg gosta klimatologa Branka Grisogona s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Subotom na Prvom programu Hrvatskog radija

Subotom na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Intervju tjedna / HR1

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koja se realizira se iz HRT studija u Zadru poslušajte; Izgradnja mosta otok Pašman - kopno neće se u dogledno vrijeme moći financirati niti iz državnog niti iz europskog proračuna - doznajemo u Ministarstvu mora. Općina Preko uz pomoć Zadarske županije nabavila novi brod za hitan prijevoz pacijenata. Silba je prvi otok zadarskog arhipelaga koji je dobio vlastitu monografiju. I na Pagu se planira postavljanje umjetnog ribljeg grebena. Vrijeme je lova na lignje - što znamo o ovom glavonošcu?

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U sobi s pogledom od 11:05 poslušajte razgovor s nedavno preminulim, kazališnim i filmskim glumcem Žarkom Potočnjakom, od kojeg smo se ovoga tjedna oprostili.

U emisiji Na pragu uspjeha od 13:10 predstavit ćemo pijanista Dmitrija Šiškina.

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 uz ostalo poslušajte: Burna sjednica Gradskog vijeća u Vukovaru vezano uz uporabu ćirilice! Većinom glasova Gradsko vijeće prihvatilo zaključak da još nije vrijeme za uporabu ćirilice na području grada, predstavnici srpske manjine nezadovoljni. Vodimo vas potom u Viroviticu, gdje se devetnaesti put održala manifestacija Češke besede „Odjeci devetnaestih Proljetnih zvukova Jana Vlašimskog”. Počeli su danas Lučindanski susreti, tradicionalna manifestacija kulture u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne gore „Montenegro” Zagreb.

U terminu Radio scene od 18:05 emitiramo djelo Đina Đivanovića: Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti. Priča ovog featrue priča je o Carpathiji, brodu poznatom po tome što je 15. travnja 1912. krenuo u neizvjesno spašavanje brodolomaca s Titanica. Autentično svjedočanstvo o ovim zbivanjima donosi nam dnevnik Marije Aliuš Bartowski, osječke učiteljice nesvakidašnje biografije, koja se tog dana našla na Carpathiji putujući iz New Yorka prema Rijeci.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji Etnoton od 19:25 s Dunjom Knebl razgovaramo o njenom novom projektu - "Moj život uz pjesme iz knjiga/ My Life With Songbook Songs".

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Đurđice Stuhlreiter: Kako je puž izgubio kućicu.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 13 sati emisija Sve najbolje predstavlja i promovira najbolje programske sadržaje (zabavni, kulturni, sportski…) koji su emitirani tijekom tjedna. Glazbeni dio emisije rezerviran je za najbolje pjesme aktualne hrvatske produkcije – HR2 TOP 20.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 19 sati u Operi na Trećem slušat ćete snimku opere „Seviljski brijač“ Gioachina Rossinia, iz Bečke državne opere. Solistima, Zborom i Orkestrom Bečke državne opere ravna Michele Mariotti.                    

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!