07:41 / 13.11.2021.

Autor: HRT

Ove subote preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ove subote, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u Inventuri od 9:05 pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić.

U ovotjednoj emisiji donosimo: Zbog "muljanja" s europskim novcem u aferi teškoj 13 i pol milijuna kuna, pala Gabrijela Žalac. Bivša ministrica EU fondova na mjesec dana završila iza rešetaka, a dok se nižu burne reakcije i optužbe oporbenjaka, premijer Andrej Plenković tvrdi - Žalac je bila sjajna. Mnogi strahuju da će Hrvatska zbog lova u mutnom ostati bez pustih europskih milijardi.

COVID potvrde kucaju na vrata! Od utorka u javne i državne institucije, škole i fakultete ulazi se isključivo s COVID potvrdama. Tko potvrdu nema, država će mu platiti testiranje i tako mjesečno potrošiti oko 100 milijuna kuna. Do kada će testiranja biti besplatna ne zna se, ali dovijeka zasigurno neće.

Tresla se brda, rodio se miš! - i nakon sjednice Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, nema mira među državnim čelnicima, a optužbe i prozivanja se nastavljaju; sudionici sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, otkrivaju tko je htio lakirovku, tko nije smio govoriti, a tko se igrao mobitelom.

Kako pokrpati rupe u gradskoj blagajni i podmiriti nagomilane dugove? - u očekivanju prijedloga proračuna za iduću godinu, zagrebačka vlast najavila revidiranje mjere roditelj-odgojitelj, a u Holdingu se spremaju otkazi za višak zaposlenih u administraciji.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Inventura - tjedan pod povećalom / HR1

Zašto je Europa postala svjetsko žarište korone? Je li situacija u Njemačkoj dramatična? Koliko znanstvenici doprinose zbunjenosti i otporu građana? Vraća li se masovno testiranje na koronu kao ključna kontrola zaraze? Može li se i ove zime očekivati lockdown? Hoće li se pandemija smirtiti kombinacijom cijepljenja i novih lijekova i kada bi se to moglo očekivati? Odgovore na ta pitanja poslušajte u Intervjuu tjedna od 10:05 od našega gosta znanstvenika Ivana Đikića.

Subotom na Prvom programu Hrvatskog radija

Subotom na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Intervju tjedna / HR1

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koja se realizira se iz HRT studija u Puli govorimo o ponovnom pokretanju brodogradnje u Puli. Govorit ćemo i o europskom projektu kojim se ulaže u sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u sjeverozapadnoj Istri - cilj je očuvati čisto more od rijeke Mirne do Savudrije. Donosimo i priču o jedinom drvenom brodu austrougarske ratne mornarice na svijetu - nalazi se u Puli, zove se Sveti Marko i pred njim je nakon bogate prošlosti, svijetla budućnost.

U sobi s pogledom od 11:05 gostuje pjesnikinja, prevoditeljica i znanstvenica, Sibila Petlevski.

Subotom na Prvom programu Hrvatskog radija

Subotom na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: U sobi s pogledom / HR1

Miroslav Dimić je bubnjar, glazbeni pedagog, poduzetnik, autor knjige "Trenutak koji čekam", sportaš te iskreni zaljubljenik u umjetnost, prirodu i grad Sisak. U emisiji Vrijeme za glazbu od 12:20 emitiramo drugi dio razgovora kojeg autorski potpisuje Tomislav Goluban.

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Vrijeme za glazbu / HR1

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 uz ostalo poslušajte: Židovska općina Zagreb i predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba prije osam su godina osnovali Šoa akademiju. Zašto ove godine nije održana, a pripremana je, reći će osnivačica Akademije, Sanja ZoričićTabaković. Ostatke ostataka velike židovske baštine u Zagrebu i Hrvatskoj čuva umjetnička zbirka „Judaica” Židovske općine Zagreb. Središnja je to zbirka židovske umjetnosti u Hrvatskoj. Svatko od nas ima ime - naziv je zbirke izbora pjesama izraelske pjesnikinje Zelde Schneurson koju je priredila Jasminka Domaš.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U terminu Radio scene od 18:05 emitiramo djelo Dine Vukelić: Ako kažeš gotov si. Djelo se bavi strahom i osjećajem ugroženosti tinejdžera izvrgnutih internetskom nasilju. Četiri nam se priče-slučaja podastiru kao ispovijedi u okviru audio-reality showa koji vodi Majstor ceremonije, simbol zlostavljanja i agresije koji na kraju svake priče uvodi zabranu prozivanja zlostavljača.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji Etnoton od 19:25 predstavit ćemo vokalni ansambl Lipe iz Siska, njihovu glazbu i djelovanje, te slušati etno glazbu u njihovoj izvedbi.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Zorana Pongrašića: Smrdljivi Martin.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 13 sati emisija Sve najbolje predstavlja i promovira najbolje programske sadržaje (zabavni, kulturni, sportski…) koji su emitirani tijekom tjedna. Glazbeni dio emisije rezerviran je za najbolje pjesme aktualne hrvatske produkcije – HR2 TOP 20.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 19 sati možete slušati snimku opere u tri čina Jenofa Leoša Janáčeka iz kraljevske opere u Covent Garden u Londonu. Solistima, Zborom i Orkestrom Kraljevske opere ravna Henrik Nánási.

Subotom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Subotom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Opera na Trećem / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!