Ove subote preporučujemo

20.11.2021.

05:17

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ove subote, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u Inventuri od 9:05 pod povećalo stavlja Ivana Šubarić. U ovotjednoj emisiji donosimo: Prvi tjedan uvođenja COVID potvrda u javne i državne službe - dok se u Austriji sprema opća karantena, od veljače i obvezno cijepljenje, a diljem Europe uvode strože mjere, u Hrvatskoj se protiv COVID potvrda najavljuje referendum. Svaki tjedan, uhićeni jedan! - i još njih nekoliko, a među najnovijima koji su pali i bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin, njezin suprug te Piruška Canjuga; povučena optužnica u slučaju Agrokor, a čelnice DORH-a i USKOK-a tvrde da zataškavanja u aferi Softver nije bilo. Nikad bolji kreditni rejting Hrvatske - s razine BBB minus na razinu BBB uz pozitivne izglede za rast; agencija Fitch revidirala i procjenu rasta hrvatskoga gospodarstva s 5,5 na 8,9 posto, uz palac gore turizmu i skorom uvođenju eura.

Subotom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Subotom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Inventura / HR1

Tuga, ali i ponos - 30 godina od stradanja Vukovara i Škabrnje, u koloni sjećanja deseci tisuća ljudi iz cijele zemlje; vrijeme ne liječi rane, niti briše ratne uspomene, najteže je onima koji i dalje tragaju za svojim nestalima, a pravde za strašne zločine još nema. Što donosi novi zagrebački proračun? Koje kompenzacijske mjere mogu, nakon ukidanja financijske naknade, očekivati roditelji odgojitelji? Kako je, nakon godina podržavanja, vođenja i sudjelovanja u prosvjedima, biti meta prosvjeda? Kako funkcionira grad s COVID potvrdama? Koliko se Možemo! aktivira u nacionalnoj politici? Odgovore na ta pitanja poslušajte u Intervjuu tjedna od 10:05 od današnje gošće Danijele Dolenec, zamjenice gradonačelnika Zagreba.

Subotom na Prvom programu Hrvatskog radija

Subotom na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Intervju tjedna / HR1

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koja se realizira se iz HRT studija u Dubrovniku donosimo otočke prizore s Lastova, Korčule, Mljeta i Lokruma. Govorimo o aktualnim projektima na Korčuli, a otkrivamo i probleme koji prate izgradnju Muzeja srebra i zlata u općini Smokvica. Propitujemo na koji način europski projekt Povijesni vrtovi dubrovačkog područja povezuje nasljeđe otoka i priobalja i otvara perspektive održivog razvoja? Saznali smo i kakav su otisak u kulturnom životu Mljeta u proteklom desetljeću ostavili vlasnici Galerije Stara skula u Goveđarima?

U sobi s pogledom
od 11:05 gostuje skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk.

U emisiji Na pragu uspjeha od 13:10 predstavit ćemo violinisticu Jaewon Wee, dobitnicu 2. nagrade na Međunarodnom natjecanju "George Enescu" u Bukureštu 2020./2021.

U emisiji za nacionalne manjine, Multikultura, od 16:05 uz ostalo poslušajte: Najveći broj okupljenih Nijemaca jest u Njemačkoj zajednici - Zemaljskoj udruzi Podunavskih Švaba u Osijeku. Utemeljitelj, motor i srce te zajednice bio je istinski Esseker, Nikola Mak koji je preminuo u utorak. U dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku u subotu je komemoracija čovjeku čija je misija bila očuvanje identiteta njemačke i austrijske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Sport je izvrstan prostor za promicanje uključivosti, borbe protiv svake diskriminacije, rasizma i siromaštva. Upravo je to poruka sutrašnje i posebne nogometne utakmice između ekipe Pape Franje i ekipe Svjetske organizacije Roma iz Hrvatske koja će se odigrati u Rimu.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U terminu Radio scene od 18:05 emitiramo djelo Priča o Kalistu i Malibeji prema djelu nepoznatog španjolskog autora i Fernanda de Rojasa. U radijskoj obradi ono je bazirano na prvom izdanju koje je označeno frivolnošću ljubavnog zapleta, ali i tamnim namazima koje donosi motiv grabeža za novcem i ubojstva koja iz toga slijede.

U emisiji Etnoton od 19:25 slušat ćete slušati album "Traditional Songbook", dua Tihomira Hojsaka na kontrabasu i Filipa Novosela na tamburi.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 premijerno smo pripremili priču Tamare Bakran Ja zmajica, imam vam nešto za reći, nešto bih vas pitala.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 13 sati emisija Sve najbolje predstavlja i promovira najbolje programske sadržaje (zabavni, kulturni, sportski…) koji su emitirani tijekom tjedna. Glazbeni dio emisije rezerviran je za najbolje pjesme aktualne hrvatske produkcije – HR2 TOP 20.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 19:30, u Operi na Trećem, donosimo snimku iz milanske Scale opere u dva čina "Ljubavni napitak" Gaetana Donizettija. Solistima, Zborom i orkestrom milanske Scale ravna Michele Gamba.

Subotom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Subotom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Opera na Trećem / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!